StoryEditor
optužbe i uvrede

Odnosi s Hrvatskom postali dijelom izborne kampanje u BiH

Piše hina  /  27.09.2022., 16:48h

Kampanja uoči izbora u BiH zakazanih za 2. listopada približava se kraju, a politički suparnici sve manje biraju riječi ne štedeći optužbe i uvrede, uz sve oštriju retoriku na predizbornim skupovima i u javnim istupima te optužujući jedni druge za nacionalnu izdaju istodobno hvaleći sebe kao istinske domoljube

Odnosi s Hrvatskom neočekivano su postali važnim dijelom predizbornih polemika među političarima bosanskih Srba, dok se iz bošnjačkih stranaka uzajamno optužuju da svoj narod vode u propast.

Sadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji iduće četiri godine želi biti predsjednik Republike Srpske, već mjesecima tvrdi kako su njegovi politički protivnici plaćenici i marionete Zapada. Ovog je tjedna u kampanju ubacio i odnose s Hrvatskom, tvrdeći kako je on taj koji je osigurao da Zagreb prestane kritizirati njegovu politiku. Kaže da je upravo zbog toga u proteklih pet godina Hrvatska prestala kritizirati njegove postupke, uključujući i stalne najave o odcjepljenju RS od BiH.

"Naš je odnos... doveo do toga da smo mi amortizirali pritiske Hrvatske na Republiku Srpsku u EU i NATO integracijama", kazao je Dodik gostujući u ponedjeljak na srbijanskoj televiziji Happy.

Oporbe u RS nije propustila priliku za polemiku i o ovom pitanju. Dodikova najjača protukandidatkinja Jelena Trivić iz Partije demokratskog progresa (PDP) kazala je kako je on zapravo "hrvatski igrač", posebice mu predbacivši susrete s hrvatskim predsjednikom Zoran Milanovićem.

Bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić tvrdi kako Dodik stalno radi ustupke Hrvatskoj, a da RS od toga nema nikakve koristi. "Tu se ne radi ni o kakvom savezništvu nego o podaništvu interesima Hrvatske od vladajućeg režima u Republici Srpskoj i BiH", izjavio je Ivanić.

Bespoštedne optužbe u borbi za glasove birača

Odnosi s Hrvatskom nisu bili u fokusu predizborne kampanje bošnjačkih stranaka, a njihovi su čelnici posezali uglavnom za raspravama o tome tko je manji ili veći lopov i tko je u stanju autentično zastupati nacionalne interese. No atmosferu je iznenada podgrijala Sebija Izetbegović, supruga čelnika Stranke demokratske akcije (SDA).   

Pobijede li na predstojećim izborima u BiH stranke koje su sada u oporbi Bošnjacima će ponovo prijetiti opasnost da završe u masovnim grobnicama ili logorima, poruka je koju je ovog tjedna poslala Sebija Izetbegović s jednog od stranačkih skupova izazvavši time ogorčene reakcije.

Izetbegović, sadašnja ravnateljica Kliničkog centra u Sarajevu i supruga Bakira Iztebegovića, odlučila je na ovom izborima otvoreno zakoračiti u politiku i natječe se za zastupnicu u skupštini Sarajevske županije.

Na jednom od stranačkih skupova  ovog tjedna oštro je napala oporbu, a posebice članove stranke Narod i pravda (NiP), koju su najvećim dijelom stvorili bivši članovi SDA i koje je opisala kao "luzere zakrvavljenih očiju".

"Pozdravljam te nesretnike i gubitnike koji su otpali od nas i krenuli groznim putevima koji će ponovo ako uspiju... voditi u Tomašice, logore, stratišta i masovne grobnice", kazala je Izetbegović.

Na taj je istup odmah reagirao čelnik NiP-a Elmedin Konaković, koji je Izetbegović u utorak prijavio Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) tražeći da je to tijelo sankcionira zbog korištenja govora mržnje, što je u kampanji izrijekom zabranjeno.

“Mi pored ovoga pokrećemo i kaznenu prijavu protiv gospođe Izetbegović. Naravno da ćemo se obratiti sudskim institucijama. Ako dopustimo ovakvo ponašanje, oni bi nas tukli po gradu ako nemamo bedževe njihove stranke", kazao je novinarima Konaković u čijoj stranci smatraju kako će zajedno s drugim koalicijskim partnerima 2. listopada sigurno smijeniti SDA s vlasti.

Dnevnik.ba

21. svibanj 2024 12:15