Article_Top_970x250

Odnosi BiH i Mađarske stabilni i bez otvorenih pitanja

susret tegeltije i mađarskog veleposlanika

Odnosi BiH i Mađarske stabilni i bez otvorenih pitanja

ruj 30, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: FENA

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija danas je s veleposlanikom Mađarske u BiH Kristijanom Poshom razgovarao o europskim integracijama, jačanju ekonomske bilateralne suradnje, te o aktivnostima koje se provode s ciljem suzbijanja posljedica pandemije Covida - 19 u BiH.

Konstatirali su da su politički odnosi dviju zemalja stabilni i bez otvorenih pitanja, te ocijenili važnim djelovanje na intenziviranju ekonomskih odnosa dviju zemalja i unapređenju investicija.

Na sastanku Tegeltija je naglasio posvećenost Vijeća ministara europskom putu BiH uz poštovanje Dejtonskog sporazuma i puno uvažavanje nadležnosti svih razina vlasti u BiH, te istakao da je u procesu pristupanja EU ostvaren napredak u realizaciji prioriteta, uprkos krizi izazvanoj pandemijom Covida - 19.

Izrazio je nadu da će Europska komisija vrednovati napredak ostvaren u BiH, te da će BiH u skorijem periodu dobiti status kandidata za članstvo u EU.

Izrazivši zahvalnost na dosadašnjoj pomoći reformskim procesima u BiH, Tegeltija je ocijenio važnim da BiH ostane među vanjskopolitičkim prioritetima Mađarske i u narednom periodu, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Dnevnik.ba