Article_Top_970x250

Odmor iz noćne more u Tučepima: "Primijetio sam crvene ugrize, a onda sam shvatio što gmiže po apartmanu"

pobjegao glavom bez obzira

Odmor iz noćne more u Tučepima: "Primijetio sam crvene ugrize, a onda sam shvatio što gmiže po apartmanu"

kol 08, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Profimedia

Talijanski turist je prekinuo odmor i vratio se kući nakon što su ga napale stjenice u apartmanu u kojem je ljetovao nekoliko godina, a koje su ondje došle vjerojatno u prtljazi nekog od ranijih turista

Nakon što su početkom srpnja u Zadru jednu turistkinju iz Brazila izgrizle stjenice, novi slučaj se pojavio južnije na obali – u Tučepima. Ondje je jedan Talijan, koji u Hrvatsku dolazi na godišnji odmor već dvadesetak godina, primijetio crvene ugrize po tijelu.

“Nakon samo nekoliko dana boravka u privatnom smještaju u centru Tučepa, gdje sam uvijek odsjedao, primijetio sam crvene ugrize po cijelom tijelu koje si nisam znao objasniti. Prošlo je nekoliko dana i shvatio sam da je to vjerojatno od insekata koji su noću gmizali po zidovima”, rekao je ogorčeni turist Jutarnjem te dodao kako je odmah prekinuo godišnji i “pobjegao iz Hrvatske”.

Vlasnik znao, a nije mu rekao

Posebno ga je naljutila činjenica što ga vlasnik apartmana u kojem već godinama ljetuje nije upozorio da ima stjenice, iako je za to znao.

“Da budem iskren, pomislio sam na nove turiste koji su poslije mene došli u taj apartman. Doista nije u redu da u jednom civiliziranom mjestu postoje poduzetnici koji zbog zarade dovode u opasnost zdravlje turista. Istih onih turista koji u Hrvatskoj troše novac i pune joj proračun”, kaže Talijan te dodaje da planira podnijeti pritužbu lokalnim zdravstvenim vlastima, kako bi ovakva situacija izašla na vidjelo.

Donijeli ih turisti

S razvojem apartmanskog smještaja i velikim gužvama turisti su sa sobom donijeli i stjenice. Ovi su kukci nekad bili karakteristični za prljave i zapuštene prostore, no sada se najčešće šire prtljagom. Turisti koji pristižu avionima dolaze u luksuzne hotelske sobe, apartmane i hostele te kukce najčešće donesu u kovčezima.

Suzbijanje stjenica je teško, pogotovo ako su se namnožile, jer su iznimno otporne na sve vremenske uvjete, a bez hrane mogu izdržati do 600 dana. Teško ih je uočiti, jer su sitne, a dok grizu ispuštaju anestetik, koji “odgađa” svrab i crvenilo, a najaktivnije su oko četiri sata ujutro, kada većina ljudi spava.

Poprimaju tamnocrvenu boju nakon što se napiju krvi, a ženke od toga postaju plodne. Jajašca iz kojih se nakon tri tjedna izlegnu nove stjenice, ostavljaju na skrivenim mjestima. Otkriti ih se može po teškom slatkastom mirisu kojeg uzrokuju kemikalije kojima međusobno komuniciraju.

Dnevnik.ba