StoryEditor
skupština tuzlanske županije

Odmetnik u redovima SDA: Ostaju li bez jednog izaslanika u Domu naroda FBiH?

Piše desk  /  21.11.2022., 13:32h

Klubovi naroda Skupštine Tuzlanske županije danas su izabrali većinu izaslanika za Dom naroda Parlamenta FBiH, a tajno glasanje pokazalo je stranačku razjedinjenost unutar SDA. Naime, umjesto sigurna dva, SDA je dobila jedan mandat, a u ždrijebu je uz njihovog kandidata završio i član Stranke za BiH.

Nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Tuzlanske županije danas je održan u Tuzli te je izvršen izbor izaslanika za Dom naroda Federalnog parlamenta.

Njihova imena izabrali su klubovi naroda i ostalih, a shodno rezultatima, sigurno u Dom naroda Parlamenta FBiH ulazi Sandra Imširović iz DF-a, kao pripadnica ostalih.

Iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH naći će se Slađan Ilić iz SDP-a i Žarko Vujović iz DF-a, dok će o trećem imenu odlučiti Središnje izborno povjerenstvo BiH. Naime, u županijskoj skupštini trenutno nije zastupljeno treće ime iz reda srpskog naroda.

"Delegiranje, odnosno izbor će odraditi SIP BiH prema svojoj uputi, jer u Skupštini TŽ-a, pored Ilića i mene nemamo izaslanika iz reda srpskog naroda. Takvi se nalaze na listama, ali nisu osvojili dovoljno glasova za ulazak u Skupštinu TŽ-a", izjavio je predsjedatelj Skupštine TŽ-a Žarko Vujović koji je danas izabran za ulazak u Dom naroda Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda.

Kada je riječ o izboru izaslanika iz reda Hrvata, u ždrijebu se nalaze Boris Krešić iz DF-a i Silva Banović iz NiP-a. Naknadno ždrijebanje će obaviti SIP BiH. Tko bude izvučen, on odlazi u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Najzanimljivija situacija je u Klubu Bošnjaka. Naime, izbori svih izaslanika obavljani su tajnim glasanjem, a prema rezultatima, SDA je dobila jednog bošnjačka izaslanika, kao i SDP, NiP te neovisni zastupnik Senad Alić. Peti izaslanik ide u ždrijeb, s obzirom na to da jedna lista SDA i jedna SBiH imaju po četiri glasa.

Prema informacija portala Klix.ba jedan od zastupnika SDA glasao je za kandidata SBiH, čime je svog stranačkog kolegu poslao u ždrijeb. Prema trenutnim informacijama, ždrijeb mora biti obavljen do kraja ovog mjeseca.

Prema današnjim rezultatima glasanja, u Dom naroda Parlamenta FBiH zasigurno ulaze Muamer Zukić iz SDA i Senad Alić koji je odstupio od PDA te postao neovisni zastupnik, Izen Hajdarević iz NiP-a te Dževad Hadžić iz SDP-a, dok su u ždrijebu Damir Šišić iz SDA i Asmir Hasić iz SBiH.

I pored nastale situacije iz SDA navode da su zadovoljni izbornim procesom.

"Smatram da danas kao stranka nismo nešto posebno izgubili. Imali smo svoje kandidate, a kada je riječ o tome tko je oko koga okupljen, još uvijek ne znamo točno. Tko god  dobije mandat u ždrijebu, bit će iz naše županijske vlade, odnosno većine koja je aktualna", kazao je Muamer Zukić, novoizabrani izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH iz SDA.

S druge strane, iz SDP-a koji ima jednog izaslanika iz reda Bošnjaka kažu da je ključ političke borbe u Tuzlanskoj županiji upravo izbor pet mandata iz tog konstitutivnog naroda. Shodno današnjim rezultatima glasanja, navode da je SDP ostvario još jednu pobjedu u cilju formiranja Vlade FBiH.

"Situacija u kojoj smo imali dva preletača promijenila je snage u Tuzlanskoj županiji i tada je bilo evidentno da će SDA imati tri Bošnjaka u Domu naroda, a stranke okupljene oko SDP-a dva. Međutim, prema današnjim rezultatima ste vidjeli da je 2:2 te da u šešir ide jedna lista SBiH koja je uz SDP na federalnoj razini i jedna SDA", kazao je Dževad Hadžić, novoizabrani izaslanik u Domu naroda Paralamena BiH iz SDP-a.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 18:10