StoryEditor

Odlukom Nancy Pelosi situacija se za Trumpa dodatno zakomplicirala

Piše D  /  21.12.2019., 07:12h

Nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa potvrdio opoziv Donalda Trumpa, čini se da se neće ostvariti njegov plan o brzom senatskom poništavanju ustavne optužbe. Demokratska čelnica Zastupničkog doma Nancy Pelosi mnoge je iznenadila najavom da potvrđenu optužnicu protiv Trumpa neće odmah poslati u Senat, čime se situacija za Trumpa dodatno komplicira, piše Večernji list.

Okidač za takvu odluku vjerojatno je bila preuranjena izjava inače iskusnog šefa republikanske većine u Senatu Mitcha McConnella, koji je odmah nakon potvrđivanja Trumpova opoziva u Zastupničkom domu poručio da će Senat odmah na početku suđenja Trumpu glasati o poništenju optužnice, bez pozivanja svjedoka i predstavljanja dokaza, uopće ne pokušavajući prikriti da u ovom slučaju neće biti nepristran. Stoga je Pelosi odlučila promijeniti plan. Prije nego što pošalje optužnicu u Senat Pelosi želi jamstva da će Senat provesti pošten postupak protiv predsjednika, što je McConnell svojom brzopletom izjavom doveo u pitanje.

Bez detalja procedure

Ustavom je propisano da Zastupnički dom sastavlja i potvrđuje optužnicu protiv predsjednika, ali se ne spominju nikakvi rokovi niti su utvrđena precizna pravila po kojem se postupak odvija. Zna se ono najosnovnije – da predstavnici Zastupničkog doma predstavljaju optužnicu, da optuženi predsjednik ima svoje zastupnike, da postupku predsjeda predsjednik Vrhovnog suda i da su senatori porotnici u postupku, ali ne puno više od toga. Recimo, uopće nije preciziran način izvođenja dokaza i pozivanja svjedoka, što koristi McConnell najavljujući da će odmah osloboditi Trumpa svih optužbi. Radi se o političkom, a ne sudskom postupku, a McConnell, kao i velika većina njegovih stranačkih kolega u Kongresu, smatra da je Zastupnički dom u političkom postupku osudio Trumpa, a sada ga Senat u istom političkom postupku ima pravo osloboditi. Nema ni najmanje šanse da Senat osudi Trumpa, kao što je bilo sigurno i da će ga Zastupnički dom osuditi. Republikanci imaju većinu u Senatu, kao što demokrati imaju većinu u Zastupničkom domu. Najava odgode slanja optužnice u Senat dodatno uzrujava Trumpa.

On je najprije uvjeravao da želi “dugo suđenje” tvrdeći da će mu to samo koristiti u kampanji za ponovno osvajanje Bijele kuće. A zatim se, kada je Zastupnički dom potvrdio optužnicu, naglo predomislio, računajući da će Senat brzo poništiti optužnicu i tako riješiti problem. Nema te kletve koju Trump posljednjih dana nije izrekao na račun cijelog postupka i onih koji stoje iza njega, optužujući demokrate da su napadom na njega napali cijelu Ameriku. Sada, međutim, Trumpu odjednom smeta što se postupak ne nastavlja, žaleći se što optužnica još nije stigla u Senat.

Ključno je što misli javnost

Iako će o optužnici na kraju odlučivati Senat, za Trumpov opoziv ključna je potpora javnosti. Trumpova sudbina je u rukama republikanskih senatora, a oni će prestati podržavati Trumpa samo ako on izgubi potporu javnosti. U ovom trenutku, prema posljednjim anketama provedenim nakon odluke Zastupničkog doma, i dalje manje od polovice Amerikanaca, njih 42 posto, želi Trumpov opoziv. Dok se taj broj ne poveća za dodatnih 15 ili 20 posto, Trumpu ne prijeti opasnost da će mu republikanci otkazati poslušnost.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 18:55