Article_Top_970x250

"Odluka Vijeća EU je ´hladan tuš´ koji blokira pristup i narušava odnose između Europske unije i Zapadnog Balkana"

željana zovko:

"Odluka Vijeća EU je ´hladan tuš´ koji blokira pristup i narušava odnose između Europske unije i Zapadnog Balkana"

lis 24, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Zastupnica Željana Zovko u svom je obraćanju na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta izrazila duboko razočarenje odlukom Vijeća Europske Unije o odbijanju pokretanja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Zovko je ispred Kluba zastupnika EPP-a sudjelovala u izradi i pregovorima rezolucije u ime Europskog parlamenta, naglasivši zajedničko žaljenje zbog ovakve odluke, kao i zbog propuštene mogućnosti poboljšanja mira i stabilnosti.

Zovko se u srijedu navečer obratila sudionicima plenarne sjednice, kazavši da je sljedeći korak da hrvatsko predsjedanje odigra ključnu ulogu i pokaže Europskoj uniji da se ovdje radi o miru i stabilnosti Europe u budućnosti, s obzirom na to da je Hrvatskoj kao graničaru Unije ponajviše stalo do toga da Sjeverna Makedonija i Albanija što prije pristupe Uniji.

Zastupnica Zovko je nadalje ukazala da je Europski parlament uvijek snažno podržavao i promovirao usklađivanje mjera Sjeverne Makedonije i Albanije s europskom pravnom stečevinom. Reakciju Vijeća na svesrdno zalaganje Sjeverne Makedonije i Albanije na povijesnim kompromisima i ispunjenje svih kriterija opisala je kao „hladan tuš“ koji blokira pristup i narušava odnose između Europske unije i Zapadnog Balkana.

Zovko je svoje obraćanje zaključila riječima da Odluka Vijeća ne samo da šalje negativnu poruku cijeloj regiji i podriva kredibilitet Unije, nego i otvara vrata drugim igračima da popune prostor koji je Unija ostavila netaknut.

Dnevnik.ba