StoryEditor

Odluka suda: Štrajk u Croatia Airlinesu nije legalan!

Piše D  /  09.08.2018., 01:08h

Županijski sud u Zagrebu donio je konačnu odluku o zabrani štrajka u Croatia Airlinesu (CA), uz obrazloženje da tuženik - sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA)  nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora, prenosi HINA.

Sud je prihvatio tužbeni zahtjev uprave CA i utvrdio da je nezakonit štrajk koji je za 8. kolovoza najavio sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) zahtijevajući otvaranje pregovora o novom kolektivnom ugovoru. Iz Sindikata ORCA koji okuplja pilote i kabinsko i tehničko osoblje Croatia Airlinesa (CA), poručili su da će u slučaju zabrane štrajka pravdu tražiti na Vrhovnom sudu. 

Nakon što je u utorak donio privremenu mjeru zabrane štrajka do odluke o njegovoj zakonitosti, sud je jučer saslušao svjedoke odnosno predsjednike pregovaračkih odbora sindikata i uprave te Tomislava Rajkovića, predsjednika Samostalnog hrvatskog sindikata zaposlenika u zrakoplovstvu (SHSZUZ), koji ne sudjeluje u organizaciji štrajka. 

Iz Croatia Airlinesa su jučer poručili da je i dalje na snazi privremena mjera zabrane štrajka te u skladu s tim kompanija nastavlja obavljati planirane letove u sva domaća i inozemna odredišta, dakle bez ikakvih ograničenja. Pozvali su pri tome sindikat ORCA-e na povratak u kolektivne pregovore, te da svoje zahtjeve, kako su naveli, svedu u realne okvire koji neće ugroziti financijsku stabilnost i održivost budućeg poslovanja tvrtke. 

Podsjetimo, piloti, stjuardese i aviomehaničari Croatia Airlinesa najavili su štrajk jer su propali kolektivni pregovori. Kolektivni ugovor u CA istekao je prije više od 20 mjeseci, a uprava i sindikati nisu se uspjeli dogovoriti o novom. Uprava tvrdi da bi sindikalni zahtjevi značili dodatni trošak za kompaniju od 53 milijuna kuna godišnje. No CA gotovo dvije godine nema ni predsjednika uprave. I to je u biti pravi razlog za štrajk u toj kompaniji koju, otkako je istekao četverogodišnji mandat Krešimiru Kučku u rujnu 2016., vode privremeni direktori. 

Dnevnik.ba

 

20. travanj 2024 09:44