Article_Top_970x250

Odluka SIP-a je protuustavna i nezakonita

Božo Ljubić za Dnevnik.ba

Odluka SIP-a je protuustavna i nezakonita

pro 18, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Odluka koju je donijelo Središnje izborno povjerenstvo BiH protuustavna je i nije zakonita. - rekao je Božo Ljubić za Dnevnik.ba

Božo Ljubić je komentirao za Dnevnik.ba odluku Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP BiH) o tomu da se dom naroda na razini FBiH treba popuniti po popisu iz 2013. te da svakoj županiji pripada po jedno mjesto ako je predstavnik pojedinog konstitutivnog naroda izabran u određenu županiju.

Ljubić smatra da je nedopustivo da se SIP ponaša kao zakonodavac i da donosi odluke uime zakonodavca, u ovom slučaju, Parlamentarne skupštine BiH.

"Ako je rečeno da svakoj županiji pripada po jedno mjesto, to je protuustavno jer nije prihvatljivo da Središnje izborno povjerenstvo supstituira zakonodavca. Ustavni sud je jasno naložio zakonodavcu, Parlamentarnoj skupštini BiH, da mijenja Izborni zakon, prema tome odluka da svakoj županiji pripada jedno mjesto nije utemeljena na zakonu čak ni na presudi Ustavnog suda jer je taj dio jednostavno brisan iz zakona. Ja mogu reći kao podnositelj zahtjeva da taj dio nije po zakonu jer je brisan", rekao je Božo Ljubić.

I. C. / Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250