Article_Top_970x250

Odjel za medije GV HNS-a o prijetnjama Gloriji Lujanović: Govor mržnje i prijetnje nasiljem su neprihvatljivi

stop govoru mržnje

Odjel za medije GV HNS-a o prijetnjama Gloriji Lujanović: Govor mržnje i prijetnje nasiljem su neprihvatljivi

kol 21, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Odjel za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnoga vijeća HNS-a BiH uputio je podršku novinarki Gloriji Lujanović koja je u posljednje vrijeme izložena napadima zbog tekstova o zločinima nad Hrvatima u Središnjoj Bosni u ratovima devedesetih godina prošloga stoljeća.

Nemogućnost određenih pojedinaca i institucija da Bosnu i Hercegovinu shvate i prihvate u svim njezinim identitetskim, svjetonazorskim i političkim razlikama, u posljednje vrijeme dovodi do sve otvorenijeg i opasnijeg govora mržnje u javnom i medijskom prostoru, priopćeno je danas iz Odjela za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH povodom prijetnji upućenih novinarki portala Dnevnik.ba Gloriji Lujanović.

Podsjećamo, na društvenoj mreži Twitter upućene su prijetnje kolegici Lujanović i to na način da se poziva da „netko od korisnika“ fizički napadne kolegicu.

„Posebno zabrinjava činjenica da takve prakse sve češće dolaze iz Sarajeva  koje bi kao glavni grad trebalo biti pozitivan primjer tolerancije i koegzistiranja svih naših specifičnosti i različitosti. Stoga, Odjel za kulturu, sport,  medije i informiranje Glavnoga vijeća HNS BiH svim bosanskohercegovačkim javnostima šalje poruku kako čvrsto stoji na stajalištu da se izgradnja integriranog društva te stabilne i funkcionalne države postiže uvažavanjem i harmoniziranjem naše pluralnosti, a ne potiranjem i negacijom naših specifičnosti bile one nacionalne, političke, religijske, svjetonazorske, ideološke, rodne ili bilo koje druge prirode“, stoji u priopćenju koje je potpisao Ivan Vukoja, voditelj Odjela za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnoga vijeća HNS BiH.

Na žalost, dodaje se, u BiH se već dugi niz godina, pored ostalih, konstruira i javni narativ koji u interesu jedne političke opcije jednoga naroda stvara društveno ozračje u kojem je sasvim legitimno sve one koji se s tim narativom ne slažu izvrgavati javnom i medijskom linču te proglašavati agresorima, fašistima, zločincima, … Takvo javno, društveno i političko  ozračje, nakon nekoga vremena, neminovno dovodi do porasta govora mržnje u javnom prostoru i sve grubljih i brutalnijih napada ne samo na društveni i profesionalni integritet određene osobe, nego i na njen fizički integritet i sam život.

„Ovih dana, svjedoci smo takvih napada i na novinarku portala Dnevnik.ba Gloriu Lujanović.  Stoga, ovim priopćenjem, Odjel za medije GV HNS-a izražava podršku kako gospođi Lujanović, tako i svim novinarima i novinarkama, kao i općenito svim javnim djelatnicima u BiH koji su izloženi govoru mržnje, pritiscima i prijetnjama bilo koje vrste zbog toga što savjesno i odgovorno obavljaju svoj posao. Svaki javni djelatnik, kao i svaka osoba koja se bavi javnim poslovima i javno istupa može i treba biti predmet javnih reakcija i prosudbi njenoga djelovanja, ali nitko, pri tom, nema pravo javno koristiti govor mržnje te prijetiti nasiljem bilo kome“, priopćeno je.

U demokratskim društvima, dodaje se, sloboda govora jedno je od temeljnih  ljudskih prava, a slobodni mediji neizostavan korektiv svih oblika društvene devijantnosti i sredstvo izgradnje društvenog povjerenja i solidarnosti.

„Za svako demokratsko društvo podjednako je štetno kako ograničavati medijske slobode, napadati novinare i prijetiti im, tako i zloupotrebljavati medije i u ime novinarskih i medijskih sloboda širiti govor mržnje u javnom prostoru. Zrelost i demokratičnost jednoga društva ogleda se, među ostalim, u pronalasku prave mjere između afirmacije medijskih sloboda i  ograničavanja medijskih manipulacija. Ali, ono što bi moralo biti neupitno, i prema čemu bi svaki građanin i svaka institucija ove zemlje trebala imati nultu stopu tolerancije jest javni govor mržnje te bilo koji oblik javnih prijetnji i poziva na nasilje“, navodi se u priopćenju.

Stoga, Odjel za kulturu, sport, medije i informiranje GV HNS-a poziva sva nadležna državna tijela i službe, uključujući i policiju, da poduzmu sve zakonom propisane mjere kako bi se u što većoj mjeri i u što kraćem roku ograničio i suzbio govor mržnje kojem sve više svjedočimo u javnim i medijskim prostorima. Također, pozivamo i sve javnosti, kao i sve institucije i nevladine organizacije te predstavnike međunarodne zajednice u BiH da aktivno sudjeluju u procesu osude i sprječavanja govora mržnje u javnom i medijskom prostoru, bez obzira s koje strane i od koga dolazio.  

J.G. / Dnevnik.ba