StoryEditor
radovan kovačević

ODGOVOR NA ŽAL BOŠNJAČKIH POLITIČARA "Ni Republika Srpska, nažalost, ne liči na slobodnu Republiku"

Piše desk  /  14.04.2022., 18:26h
Republika Srpska, bez obzira na sve pritiske, neće odustati od borbe za ono što joj pripada po Daytonskom sporazumu i traži da se u skladu s ovim sporazumom i Ustavom BiH sjedne za sto i razgovara o otvorenim pitanjima, izjavio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.

- Nećemo odustati od borbe za ono što Republici Srpskoj pripada po Daytonskom sporazumu - slobodna i autonomna, samostalna Srpska u daytonskoj BiH. To je nešto od čega ne planiramo odstupiti i nastavit ćemo svoju borbu u skladu s Daytonskim sporazumom, s Ustavom BiH i s Ustavom Republike Srpske - rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, evidentno je da je Republika Srpska suočena s brojnim pritiscima, da se izabranim demokratskim liderima koji predstavljaju građane Srpske uvode sankcije samo zbog toga što štite interese Republike i ponašaju se u skladu s Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

Kovačević je istaknuo da je jedini interes i cilj takvih da Republike Srpske ne bude.

- Pogotovo ako uzmemo u obzir i ove informacije koje su izuzetno ozbiljne o ugrožavanju sigurnosti srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika - rekao je Kovačević za N1.

On je ponovio da njemački diplomat Christian Schmidt nema podršku Vijeća sigurnosti UN, tako da visoki predstavnik u BiH ne postoji, te dodao da ono što govori Schmidt nije relevantno.

- Svjesni smo da je Christian Schmidt jedan čovjek s ozbiljnom karijerom političara u Njemačkoj, ali u BiH je došao bez ikakvog legitimiteta i njegov dolazak je potpuni promašaj - naveo je Kovačević.

Kovačević je naveo da je ono što Schmidt pokušava raditi, a što ne bi imao pravo čak i da je visoki predstavnik, potpuno je skandalozno i skaredno.

On je istaknuo da se potvrdilo ono što je ranije rečeno, a to je da će djelovanje Schmidt u BiH samo dodati razdor u zemlji, jer se u BiH ispunjavaju političke želje samo bošnjačkog naroda.

- Zašto bi se neko dogovarao, ako mu neko drugi ispunjava sve političke želje i nameće njegove želje, a da drugi moraju to prihvatiti i poštivati - rekao je Kovačević.

Govoreći o pitanju imovine, Kovačević je rekao da je to pitanje riješeno Daytonskim sporazumom, te dodao da se eventualno može napraviti sporazum između Republike Srpske, FBiH i eventualno Brčko distrikta.

Povodom izjave predsjedatelja Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da BiH "još nije ono za što su se borili" pripadnici takozvane Armije BiH, Kovačević je rekao da ni Republika Srpska, nažalost, ne liči na slobodnu Republiku, za koju je poginulo 30.000 vojnika Republike Srpske.

- Ali, ličit će uvijek na onu Republiku Srpsku, kakva je potpisana u Daytonskom sporazumu i to nam nitko i nikada neće osporiti ni oduzeti - poručio je Kovačević.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 04:01