StoryEditor

Odbor za europske poslove podržao kandidaturu Šuice za europsku povjerenicu

Piše D  /  22.08.2019., 08:08h

Odbor za europske poslove Hrvatskog sabora podržao je u četvrtak većinom glasova odluku hrvatske vlade da predloži europsku zastupnicu HDZ-a Dubravku Šuicu za hrvatsku kandidatkinju za povjerenicu u Europskoj komisiji Ursule von der Leyen od 2019. do 2024.

Saslušavši premijera Andreja Plenkovića i kandidatkinju Dubravku Šuicu, odbor je odluku vlade prihvatio s 10 glasova „za” i 5 „suzdržanih”, prenosi Hina.

Suzdržani su bili oporbeni zastupnici Domagoj Hajduković i Joško Klisović iz redova SDP-a, nezavisni zastupnici Bojan Glavašević i Marin Škibola te zastupnica Mosta Ines Strenja.

Nakon pozitivnog mišljenja Odbora, vlada je održala telefonsku sjednicu na kojoj je kao kandidatkinju za članicu Europske komisije u mandatnom razdoblju od 2019.-2024. godine predložila Dubravku Šuicu. "Odluka o kandidatkinji Republike Hrvatske za članicu Europske komisije stupa na snagu danom donošenja", priopćeno je iz vlade.

Plenković je Šuicu predstavio kao "dobru kandidatkinju s bogatim iskustvom u međunarodnim poslovima". 

"Dobro je poznajete", kazao je Plenković članovima odbora. "Ima veliko iskustvo, u trećem je mandatu u Europskom parlamentu, bila je i saborska zastupnica i gradonačelnica Dubrovnika". 

Dodao je kako se još javno ne razgovara o resorima koje bi Šuica kao povjerenica mogla dobiti, ali je dao naslutiti da Hrvatska za nešto lobira. 

"Vodimo intenzivno razgovore sa šeficom Europske komisije, no dopustite još dva do tri tjedna da ona donese tu odluku", kazao je Plenković.

Kazao je i da je bilo "mudro i diplomatski iskusno" što je Šuica već razgovarala s Ursulom von der Leyen. 

Šuica je u izjavi za novinare nakon sastanka rekla da se ne boji izazova i da svoju novu dužnost, ako prođe saslušanje u Europskom parlamentu, namjerava obnašati odgovorno i dobro odraditi posao.

Koji portfelj u Europskoj komisiji priželjkuje nije željela reći, no s obzirom na svoj CV, vjeruje da bi mogla preuzeti niz dužnosti.

„S obzirom na moj curriculum, nudi mi se cijeli dijapazon, cijela lepeza poslova i mogla bih ih obnašati. Nešto što je važno za Hrvatsku, u svakom slučaju”, kazala je.

Na pitanje je li to već dogovoreno s Von der Leyen, s obzirom na to da je premijer Plenković kazao da će Hrvatska biti „jako zadovoljna” njezinom pozicijom u EK, Šuica je kazala da se nada da će dobiti solidan portfelj.

„Htio je reći da ćemo dobiti solidan resor i ja se tome nadam”, kazala je, napomenuvši da je premijer kao pregovarač kroz Europsko vijeće bitno utjecao na to da Ursula von der Leyen postane predsjednicom Europske komisije.

 

Šuica kaže da će u Komisiji štititi i hrvatske interese

Odgovarajući na pitanja članova odbora Šuica je istaknula da će na novoj dužnosti u Europskoj komisiji nastojati voditi računa i o temama bitnim za Hrvatsku te štititi hrvatske interese, premda europski povjerenici moraju biti neutralni. Pritom je posebno naglasila pristupanje Hrvatske u Schengen te uvođenje eura.

Naglasila je da će se zauzimati za poštivanje vladavine prava i temeljnih europskih vrijednosti te da će se u svojem radu boriti, među ostalim, za obrazovanje i zapošljavanje mladih, ravnopravnost žena i poticanje malog i srednjeg poduzetništva, kao i za zaštitu okoliša i provedbu UN-ovih ciljeva održivog razvoja, sve ono što je u ovlastima Europske komisije i čemu može dati svoj doprinos.

Na pitanje zastupnika Nikole Grmoje (Most) da pojasni svoju izjavu iz veljače ove godine da „europski zastupnici zastupaju europske građane, a ne RH”, Šuica je objasnila da europski zastupnici zastupaju građane koji su ih birali, i hrvatske i drugih država članica, dok države članice zastupaju predstavnici vlada u Vijeću EU-a.

„Mi zastupamo građane, a ne države, premijeri zastupaju države. Nikada se nisam odrekla svoje države”, naglasila je.

Na pitanje zastupnika Peđe Grbina (SDP) da objasni kako je u desetak godina stekla imovinu od gotovo pet milijuna eura, Šuica je odgovorila da se ne smije vjerovati „nevjerodostojnim” medijskim navodima i poručila da ne trebamo očekivati nikakvih problema u vezi porijekla njezine imovine. Zastupnike je uputila da provjere njezinu imovinsku karticu u arhivu Hrvatskog sabora u kojoj je sve jasno i transparentno navedeno.

Na pitanje zastupnika Mire Kovača (HDZ) kakvo će stajalište zastupati u pogledu jugoistočne Europe i daljnjeg proširenja EU-a, Šuica je kazala da će i dalje podržavati proširenje EU-a na zemlje jugoistočne Europe, ali i naglasila da one moraju ispuniti kriterije za članstvo bez čega ne mogu očekivati zatvaranje poglavlja u pristupnim pregovorima.

Na primjedbu Mladena Dragičevića, vanjskog člana Odbora, da Hrvatska od svojeg dosadašnjeg povjerenika Nevena Mimice, po njegovu mišljenju, nije imala koristi, Šuica je istaknula da je Mimica kao povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj, među ostalim, radio na Planu za Afriku kojim EU želi potaknuti razvoj afričkih zemalja i spriječiti migracije, što je važno i za Hrvatsku, no možda nije dovoljno prepoznato.

Dubravka Šuica po zanimanju je profesorica engleskog i njemačkog jezika. Zastupnica u Hrvatskom saboru postala je 2000. U Sabor je birana u tri mandata, a gradonačelnica Dubrovnika bila je od 2001. do 2009.

U Europski parlament također je izabrana tri puta, prvi put 2013., kad je Hrvatska ušla Europsku uniju, zatim ponovno 2014. te ove godine. 

U Europskom parlamentu obnašala je dužnosti potpredsjednice Odbora za vanjske poslove, Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom, a od lipnja ove godine potpredsjednica je Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP), najveće političke grupacije u Europskom parlamentu.

Kandidate koje predloži nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen trebaju potvrditi Europski parlament i Vijeće EU-a. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 13:51