Article_Top_970x250

ODBIO SE OBRATITI Izetbegović nije uspio u Vijeću sigurnosti nametnuti Komšića

"pogrešAN izbor sudionika"

ODBIO SE OBRATITI Izetbegović nije uspio u Vijeću sigurnosti nametnuti Komšića

stu 24, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović odbio je sudjelovati u sastanku o 25 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma, na kojem su se obratili predsjedavatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Dragan Čović predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH.

Izetbegović je preko Stalne misije BiH pri UN-u zatražio da bude pročitano njegovo pismo, u kojem navodi da je, kako kaže, pogrešan izbor sudionika iz BIH na liniji zabrinjavajućeg trenda zaobilaženja i ignoriranja bh. institucija, prenosi RTRS.

Tvrdi da je riječ o namjernim pokušajima iz susjednih država da derogiraju instituciju Predsjedništva, te da značajan dio njegovih ovlasti prenesu na predsjednike tri političke stranke.

Međutim, Stalna misija Ruske Federacije organizirala je ovaj sastanak upravo u formatu Aria, koji ne mora da slijedi striktna pravila VS.

Određene članice VS UN tražile su da sudjeluje Predsjedništvo BiH, neko iz civilnog sektora i visoki predstavnik.

Kao kompromisno rješenje, pozvan je Valentin Incko, koji je zapravo svojim sudjelovanjem dao legitimitet ovakvom sastavu, odnosno tome da BiH predstavljaju politički predstavnici konstitutivnih naroda.

Dnevnik.ba