StoryEditor
PRATE STAV EU

Odbili poziv Turković: Hrvati neće na sastanak sa iranskim šefom diplomacije

Piše desk  /  06.12.2022., 11:50h

Niti jedan hrvatski predstavnik neće se danas odazvati pozivu na sastanak sa iranskim šefom diplomacije Hosseinom Amirom Abdollahianom, koji je uputila ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Kako saznaje Večernji list, hrvatski predstavnici ovim potezom tvrde da prate stavove Europske unije, nakon što se, kako su naveli, "cijeli civilizirani svijet ograđuje i protivi nasilju te gušenju ljudskih prava u Iranu".

"Nećemo sudjelovati na tom sastanku jer se radi o velikoj šteti za državu BiH. Posebno jer se sve događa u trenutku kada Europska unija treba odlučiti o kandidatskom statusu BiH”, rekao je neimenovani dužnosnik za Večernji list.

Podsjećamo, danas će se u Ministarstvu vanjskih poslova BiH održati tête-à-tête sastanak ministrice Turković i ministra Amir Abdollahiana, a nakon toga bio je predviđen sastanak delegacija ministarstava vanjskih poslova BiH i Islamske Republike Iran.

Posjeta iranskog šefa diplomacije BiH dolazi u vrijeme kada cijeli svijet osuđuje poteze tamošnjeg režima koji su rezultirali likvidacijom više od 400 prosvjednika ali i teškim kršenjima ljudskih prava.

NApomenimo, Turković je nedavno prilikom glasanja o rezoluciji kojom se osuđuje režim u Teheranu naložila ambasadoru BiH pri UN-u Svenu Alkalaju da bude suzdržan. Takav su potez osudili iz SAD-a i EU-a.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 12:21