StoryEditor

Odbijena žalba Tužiteljstva BiH u suđenju Mehmedagiću, Cikotiću i Druškić

Piše D  /  04.01.2021., 06:01h

Sudac za prethodno saslušanje je, dana 29.12.2020. godine, donio rješenje kojim se odbija optužnica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, podnesena protiv Osmana Mehmedagića, Selme Cikotića i Muriza Druškića, zbog kaznenog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Protiv navedenog rješenja, Tužiteljstvo BiH blagovremeno je izjavilo žalbu, koja je odlukom vanpretresnog vijeća, dana 4.1.2020. godine, u cijelosti odbijena kao neosnovana, čime je pvostupanjsko rješenje potvrđeno. Žalba Tužiteljstva BiH ni na koji način nije osporila zakonitost i pravilnost prvostupanjske odluke.

Vanpretresno vijeće je u potpunosti prihvatilo argumentaciju iz prvostupanjskog rješenja, te u postupku po žalbi, još jednom propitujući navode Tužiteljstva BiH, utvrdilo da je zaključak o nepostojanju osnovane sumnje u potpunosti ispravan, odnosno da optužnica ne ispunjava osnovni uslov za potvrđivanje. Vijeće je našlo kako iz dostavljenih dokaza u odnosu na osumnjičene Mehmedagića, Druškića i Cikotića nije utvrđena osnovana sumnja da su ostvarena bitna obilježja bića kaznenog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 1. KZ BiH.

Zbog sve učestalijih pokušaja narušavanja integriteta sudaca i Suda Bosne i Hercegovine, kojima je cilj obezvrijediti ugled i autoritet Državnog suda, iz razloga razvijene institucionalne transparentnosti, Sud Bosne i Hercegovine poziva relevantne međunarodne institucije, Misiju OSCE-a u BiH, Ured visokog predstavnika, Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država, Delegaciju Europske unije i druge, da izvrše monitoring u ovom predmetu i ostvare uvid u sudski dio spisa, s ciljem informiranja o radu Suda u ovom, kao i u ostalim predmetima.

Sud Bosne i Hercegovine odlučno odbija sve navedene pokušaje, nastavlja izvršavati svoje nadležnosti u skladu s vladavinom prava, donoseći odluke isključivo na osnovu zakona i raspoloživih dokaza.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 15:41