StoryEditor

Odbijen zahtjev za rehabilitaciju Milana Nedića

Piše D  /  26.07.2018., 12:07h

Rješenje je napisano na stotinjak strana, na kojima sud obrazlaže da je uvidom u sve priložene dokaze i nakon saslušanja svjedoka zaključio da se nisu stekli pravni uvjeti da bude rehabilitiran, pišu Večernje novosti.

To znači da sud nije ukinuo Uredbu FNRJ iz 1949. godine, kojom je Nedić proglašen ratnim zločincem, i na osnovu koje su mu oduzeta građanska prava i imovina. Na ovu odluku Višeg suda predlagači sada imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Postupak rehabilitacije aktivno je trajao pune tri godine, tijekom kojih je održano 12 ročišta.

Zahtjev da se Nedić rehabilitira podnijeli su Srpski liberalni savjet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i obitelj Nedić.

Nedićeva vlada raspuštena je 4. listopada 1944., a on je dva dana kasnije, zajedno s većinom svojih ministara, prebačen iz Beograda u austrijski grad Kitzbuhel, koji je bilo mjesto gdje su bile smještene sve vlade čije su zemlje Nijemci okupirali. Britanske snage su ga predale jugoslavenskim partizanskim snagama 1. siječnja 1946. godine.

Beogradske novine su 5. veljače 1946. objavile vijest da je Milan Nedić počinio samoubojstvo skočivši kroz prozor dok čuvari nisu pazili.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:53