StoryEditor

Odbačena većina prijava za seksualno uznemiravanje na Filozofskom fakultetu?

Piše D  /  26.05.2021., 08:05h

Otkako je sredinom veljače zasjeo u užarenu fotelju zagrebačkog Filozofskog fakulteta, v.d. dekana Miljenko Jurković obračunava se sa slučajevima spolnog uznemiravanja s jednim ciljem - "Stvoriti okruženje u kojem se ne događa ni jedna vrsta diskriminacije i mjesto na kojemu takve stvari nikome ne padaju na pamet".

Imenovao je fakultetsko povjerenstvo, četiri profesora, stručnjaka za to područje, i dva studenta koji su obradili 6 pristiglih prijava. Nakon što je povjerenstvo dalo svoje mišljenje, kaže Jurković - to je mišljenje proveo i u svoje odluke. O detaljima prijava neće i ne smije govoriti.

HRT neslužbeno doznaje da je većina prijava odbačena kao neutemeljena ili nedokaziva. Neke su ipak proslijeđene rektoru Damiru Borasu.

Boras: Dokumenti se analiziraju

"Odbio sam samo jedan dokument na koji ću dekanu odgovoriti na odgovarajući način, kad mi pravna služba analizira o čemu je riječ. Analiziraju se dokumenti i ja ću ili danas ili sutra, možda preksutra već reagirati na to", poručio je Boras.

Za suzbijanje spolnog uznemiravanja na Sveučilištu rektor je prije dva mjeseca osnovao svoje povjerenstvo - no ono se pojedinačnim slučajevima neće baviti. Zadaća mu je prepoznati probleme u sustavu i predložiti promjene.

"Imate jednu priličnu konfuziju. Pitanje spolnog uznemiravanja je uređeno sa sedam zakona", napominje prof. dr. sc. Željko Potočnjak, predsjednik Povjerenstva za suzbijanje spolnog zlostavljanja SUZ-a.

"Veliki dio slučajeva će se pretvoriti u dugotrajne sporove"

Boji se, kaže, da će se veliki dio tih slučajeva pretvoriti u dugotrajne radnopravne sporove. Sve treba, dodaje, pojednostaviti i pravno jasno razgraničiti nadležnosti.

Treba utvrditi je li riječ o povredi radnog odnosa, koji se u tom slučaju raskida, ili pak o kaznenom djelu o kojem treba obavijestiti policiju. No mnogo je nejasnoća, osobito kada su u pitanju umirovljeni profesori ili djela počinjena prije više od tri mjeseca. Do prvih konkretnih poteza - svi jednoglasno osuđuju i seksualno i svaki drugi oblik nasilja.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 04:52