StoryEditor

Odakle sada sijeda vlas kraj ruke ubijene Jasmine Dominić?

Piše D  /  11.12.2019., 06:12h

Ne želim svjedočiti, kratko je rekao Ivan Srnec sucu Tomislavu Brđanoviću, koji ga je pozvao na Županijski sud u Varaždinu, gdje se Smiljani Srnec sudi zbog ubojstva sestre Jasmine Dominić (23).

Srnec je odlučio iskoristiti zakonsku mogućnost i ne svjedočiti u postupku koji se vodi protiv njegove supruge. U vrijeme ubojstva, na ljeto 2000. godine, Ivan i Smiljana još nisu hodali ni živjeli zajedno.

No on je poznavao Smiljanina i Jasminina oca Martina Fredi Dominića, a poznaje i njihovu majku Katarinu Dominić, koja živi s njima u istom kućanstvu kad dođe u posjet u Hrvatsku. Ivan Srnec bio je kod kuće kad je Fredi 29. studenog 2003. godine oko 2.15 sati došao pijan iz kafića te lupanjem po vratima dječje sobe probudio i uznemirio ukućane. Među njima je bila i Smiljanina i Ivanova tromjesečna beba.

Fredi je tom prilikom izvrijeđao Smiljanu nazivajući je pogrdnim imenima te je udario otvorenom šakom u predjelu lijevog uha. Alkotest je odbio. Smiljanina supruga u svojem je iskazu spomenuo Dražen Palfi, kojega, rekao je, dobro poznaje jer su zajedno radili. On je na sudu ispričao da je na Uskrs 2001. s Ivanom i Smiljanom putovao u Mađarsku.

- Imala je Jasmininu osobnu iskaznicu koju je držala u krilu. Ja sam pripremio svoju. Oba granična policajca su samo mahnula da prođemo, nisu nam provjeravali dokumente. Kad sam je pitao zašto ima sestrinu osobnu iskaznicu, rekla je da je ‘hurma’ (na međimurskom glupača, budala) ostavila dokumente - rekao je.

Tvrdeći da je Palfi lagao na sudu, Ivan Srnec je protiv njega podnio kaznenu prijavu zbog davanja lažnog iskaza.

- Jesi li siguran da smo putovali u Mađarsku za Uskrs 2001., jer tad ja i Ivica još nismo bili skupa - pitala ga je Smiljana. No Palfi se nije dao smesti, iako je u odvjetništvu rekao da su preko granice išli 2003. godine.

Također, sporni događaj nije spomenuo policajcima koji su, istražujući Jasminin nestanak 2005., dvaput razgovarali s njim.

Ivana Srneca se sjetio i policajac Dario Srnec, koji ga je 2015. godine vozio u Zagreb na poligraf. Ivan je, kao i njegova supruga Smiljana, pristao na poligraf, no odjednom se predomislio.

- Negdje tijekom ispitivanja, na pola ispitivanja, prekinuo ga je i nije htio nastaviti. Prilikom ispitivanja policajac ne može biti unutra, samo onaj koji provodi ispitivanje. Kad je izašao, pitao sam ga kako je bilo. Rekao je da je prekinuo, da nije htio više, da ga je ispitivač pitao neka neugodna pitanja - rekao je policajac.

Objasnio je da je Smiljana dva puta sama tražila poligraf. Zbog toga su je 2015. i 2017. vozili u Zagreb, no oba puta pila je terapiju zbog koje nisu mogli provesti testiranje.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 18:49