StoryEditor

Odakle Guzinu glas više nego prvi put: Je li se Milivojević predomislio ili se HRS igra?

Piše D  /  10.02.2021., 08:02h

Prilikom javnog glasanja održanog 5. veljače 14 vijećnika je glasalo za Marija Kordića, 11 za Zlatka Guzina, a pet za Irmu Baraliju, te su u drugi krug i tada trebali ići kandidati HDZ-a i SDA. No, po nalogu visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, prvi krug glasanja danas je ponovljen, a vijećnici su glasali tajno.

Glasalo je 30 vijećnika, od toga broja Irma Baralija je dobila dva glasa, Arman Zalihić nijedan, a dva listića su bila nevažeća. Na tajnom glasanju Kordić je ponovo osvojio 14 glasova, dok je Guzin dobio glas više, odnosno 12.

HDZ u Gradskom vijeću Mostara ima 13 vijećnika, Koalicija za Mostar, čiji je Guzin kandidat, 11. Pitanje koje se sada nameće jeste da li je za Guzina glasao netko od vijećnika HRS-a ili Velibor Milivojević (Srpska lista), prenosi Klix.

Milovojević je na javnom glasanju 5. veljače svoj glas dao Kordiću, zbog čega ga je kritizirala Islamska zajednica u Mostaru. Možda je upravo zbog toga ovog puta glasao za Guzina, a možda je imao neke druge razloge za promjenu mišljenja.

Druga mogućnost je da je Guzin dobio glas od jednog od tri vijećnika HRS-a. Činjenica jeste da se HRS nema apsolutno niti jedan razlog da podrži Guzina umjesto Kordića, ali možda ima druge planove, one osobne. Naime, vrlo je moguće da HRS glasanjem za Guzina želi podići cijenu kod HDZ-a poručujući na ovaj način da bi glas njihovog vijećnika mogao biti presudan u drugom krugu glasanja. Hoće li to biti tako trebali bismo znati u petak, kada je zakazan nastavak današnje sjednice na kojoj će se održati drugi krug glasanja.

U današnjem glasanju nisu sudjelovala tri vijećnika SDP-a i dva PMP-a koji su napustili sjednicu nakon kandidature Armana Zalihića (SDP) za gradonačelnika i odbijanja njegovog zahtjeva da se glasanje odgodi za pet dana kako bi imao priliku da skupi potrebnih 18 glasova.

U slučaju da u drugom krugu glasanja Kordić i Guzin dobiju jednak broj glasova, pozicija gradonačelnika ponovo će pripasti HDZ-u jer je Kordić mlađi. 

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 12:54