StoryEditor

Od urednice glasila ‘Velika Srbija‘ do Vučićevog ‘nasljednika‘ koji baca hrvatsku vodu u smeće

Piše D  /  26.10.2020., 02:10h

Vlada će imati 22 ministarstva i čak 10 ministrica, što Srbiju svrstava među deset zemalja s najvećim brojem žena ministrica, a i na čelnoj poziciji premijerka je Ana Brnabić.

Nema pretjerano velikih iznenađenja, osim što je iz igre ispao Dačićev SPS, a on sam s mjesta šefa diplomacije sjest će u fotelju predsjednika Skupštine, piše u analizi Jutarnji.hr.

Neki tamošnji analitičari smatraju da je time SPS na "klupi za rezerve", a usto, izgubio je svoje "tradicionalno" ministarstvo energetike. Tu je poziciju umjesto Aleksandra Antića preuzela Vučićeva najbliža suradnica i vjerna sljedbenica Zorana Mihajlović.

Naime, ta je pozicija inače vrlo važna, pogotovo za rusko-srpske odnose, jer Rusija, odnosno Gazprom, potpuno kontrolira taj sektor srbijanske privrede i ima 51 posto vlasništva u najjačoj srpskoj naftnoj industriji NIS.

Analitičar Zoran Sekulić za srpsku redakciju N1 kaže kako se iznenadio da će resor energetike preuzeti SNS. On smatra da je Zorana Mihajlović ovime napravila dodatni korak u svojoj karijeri i postaje još bliža Vučiću.

U Beogradu se uvijek govorilo da ruski ambasador "imenuje" te ministre, a pogotovo žele da to bude SPS-ov kadar. Može li se iz ovog kadrovskog rješenja izvući neka dalekosežna poruka da se Vučić inati Rusima ili da prema njima mijenja politiku, teško je reći i s obzirom na veliku političku ovisnost o Moskvi jer oni i ovako u potpunosti kontroliraju naftni i plinski biznis u Srbiji, koja gotovo u potpunosti kupuje energente od Rusa.

No, odabir i ostalih ministara ide u smjeru da je ova vlada pod potpunom kontrolom Aleksandra Vučića. Konačno. na poziciju ministra vanjskih poslova imenovao je svog šefa predsjedničkog ureda (generalnog sekretara kabineta) i bivšeg ministra pravosuđa, Nikolu Selakovića koji se svojedobno proslavio time što je na predavanju studentici oduzeo bočicu vode Jana i bacio je u smeće, obrazlažući to težnjom da se "kupuju srpski proizvodi".

Poslije je o tome rekao da se nije radilo ni o kakvom incidentu nego je samo studente želio upozoriti na nužnost kupnje domaćih proizvoda, a potom je u intervju objasnio: "Ljudi koji su plasirali tu priču bili su zlonamjerni. Njima nije bila važna moja priča o genocidu nad Srbima, Židovima i Romima u NDH. O tome da su ljude žive bacali u jame, a da se jedan od njihovih proizvoda zove Jamnica". Inače, za tog pravnika rođenog 1983. godine zna se govoriti da ga Vučić "priprema za svog nasljednika".

Poznat je i po tome da ge je osobno vjenčao patrijarh SPC-a Irinej, a da su goste na svadbi zabavljali najveća narodnjačka zvijezda Ceca Ražnatović i Ivica Dačić. Nakon nekih obostranih dobronamjernih gesta između Hrvatske i Srbije prema normalizaciji odnosa, važno je kako će se postaviti Nikola Selaković, ali s obzirom na njegovu bliskost s Vučićem, jasno je da neće solirati te da će on svojom politikom odražavati stajališta i težnje srbijanskog predsjednika. Na čelu ministarstva europskih integracija ostaje dosadašnja šefica tog "resora" Jadranka Joksimović, nekadašnja urednica Šešeljeva glasila Velika Srbija, također ministrica na, kako kažu, "Vučićev daljinski upravljač". No, njezin ostanak na toj poziciji, kažu u Beogradu, potvrđuje da Vučić makar načelno i dalje strateškim ciljem smatra članstvo u EU.

Maja Gojković, dosadašnja predsjednica Skupštine, koja je bila i jedna od osnivača Šešeljeve Radikalne stranke te promijenila čak šest stranaka u samo 20 godina, preuzima ministarstvo kulture i informiranja. Ona je također u najužem krugu pouzdanih Vučićevih ljudi. Najzanimljiviji je rotacija dvojice također Vučićevih pouzdanika i megafona (oni prvi kažu ono s čim Vučić ne želi istrčati, a on potom prema reakcijama važe treba li s tim i on izaći u javnost ili ipak usporiti) - riječ je o Aleksandru Vulinu i Nebojši Stefanoviću. Oni su zamijenili mjesta - Stefanović je iz unutarnjih poslova otišao u obranu, a Vulin iz obrane u MUP.

Zanimljivo je ta rošada, pogotovo zbog prijašnjeg Stefanovića "sukoba interesa" u "aferi Krušik" (šverc oružja i malverzacije) u koju je bio umiješan njegov otac Branko (ovo ljeto preminuo od koronavirusa) pa baš on preuzima ministarstvo s kojim je njegov otac, a posredno i on, imao "probleme".

Mjesto ministra omladine i sporta dobio je bivši veliki vaterpolski as Vanja Udovičić, pravim imenom Franjo, kojem je otac Hrvat iz Istre. Udovičić je dvije sezone igrao za zagrebačku Mladost, a ima, kažu, i hrvatsko državljanstvo. Podsjetimo da je i premijerka Ana Brnabić podrijetlom iz Stare Baške na otoku Krku, odnosno djed i otac su joj Hrvati.

Još jedan koloritni ministar povezan je s Hrvatskom. Ministarstvo za brigu o obitelji i demografiji preuzeo je novinar i publicist Ratko Dmitrović rodom s Banije, koji je u 80-ima radio kao dopisnik izdanja beogradske Politike. I on gradi karijeru na "ustaštvu Hrvata". Napisao je nedavno knjigu "Krst na križu" (uskoro izlazi "Krst na križu 2") koju on sam opisuje kao "važan prikaz geneze višestoljetne mržnje velikog dijela Hrvata prema Srbima" te doprinosi "razobličavanju raznolikih vidova hrvatske antisrpske ustašoidne politike".

U svakom slučaju, nova vlada Srbije nema velikih promjena i iznenađenja, osim, što se slažu i srbijanski analitičari, da u potpunosti ovisi o Vučiću i u njoj su na najvažnijim mjestima njemu odani ljudi, kako kaže Sekulić - Vlada ograničenog mandata i suvereniteta. - "Nismo valjda živjeli u iluziji da premijerka samostalno i suvereno odlučuje pa ide sa svojim prijedlogom k predsjedniku. Ova vlada neće biti ništa više proeuropska od prethodne, što znači da će držati nogu na pola gasa, kaže Sekulić koji "ne vidi da će u ovoj vladi biti više euroentuzijazma nego u prethodnoj". Dakle, odnose će i nadalje kreirati i odabirati Vučić, a na ministrima je da budu provodnici njegove volje, pa na taj način možemo sagledavati i buduće odnose Srbije s Hrvatskom, kao i njezino ponašanje u regiji.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 10:27