StoryEditor
ublažene epidemiološke mjere

Od subote iz država EU u Hrvatsku bez covid potvrda

Piše desk  /  07.04.2022., 13:20h
Nacionalni stožer civilne zaštite Hrvatske u četvrtak je izvijestio o ublažavanju nekih epidemioloških mjera uvedenih radi suzbijanja pandemije.

"S obzirom na dobre podatke, Stožer je već tjednima u zasjedanju i pripremili smo odluke kojima se ukida najveći dio epidemioloških mjera, s time da i dalje ostaje obveza maski. Dodatni element je dolazak toplijeg vremena, češći boravak na otvorenom i češće provjetravanje.

Posebno bih želio istaknuti ovu odluku o mjeri maski. Osnovna novost je što nju omogućava povoljna epidemiološka situacija, pa se nošenje maski propisuje kao obveza samo u okolnostima visokog rizika, a u okolnostima nižeg rizika je ona samo preporuka. Obvezno će biti samo u zdravstvenim ustanova, kod zaposlenika i pacijenata i svima koji dolaze u zdravstvene ustanove, kao i u socijalnim ustanovama", rekao je na početku Davor Božinović, prenosi hrvatski mediji.

Korištenje maski će u najvećoj mjeri ovisiti o individualnoj procjeni i odgovornosti pojedinosti, a ne o nadziranju i sankcijama", dodao je.

Druga odluka odnosi se na prelazak granice.

"Više nema zabrane ulasku u Republiku Hrvatsku, bez obzira na to iz koje zemlje dolazite. Osobama koje dolaze iz Europske unije ne trebaju COVID potvrde, dok potvrda treba za ostale državljane", rekao je Božinović.

Pojasnio je i kada mjera stupa na snagu:

"Mjere stupaju na snagu u subotu. Od sutra u ponoć stavljamo izvan snage skoro sve dosadašnje mjere", dodao je Božinović.

Dnevnik.ba

22. veljača 2024 22:07