StoryEditor
najviše novca pripalo Srbiji

Od prodaje Titove vile u New Yorku BiH dobiva 7,5 milijuna dolara

Piše desk  /  29.09.2022., 11:54h

Vila je prodana za ukupnu cijenu od 50 milijuna dolara, a 15 posto pripalo je Bosni i Hercegovini

Prodana je bivša Titova vila u New Yorku, koju je 1946. godine kupila Jugoslavija, a Bosna i Hercegovina je od prodaje dobila otprilike 7,5 milijuna dolara.

Vila je prodana za ukupnu cijenu od 50 milijuna dolara, a 15 posto pripalo je Bosni i Hercegovini.

Inače je vila bila u vlasništvu Jugoslavije, a nakon raspada je pripala Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Sloveniji. Zemlje bivše Jugoslavije širom svijeta, kao nasljednice imovine Jugoslavije imaju oko 50 nekretnina, koje su u procesu prodaje.

Kako je za Klix.ba potvrdio agent prodaje Tristan Harper, vilu je kupila kompanija s adresom u New Yorku za punu predloženu cijenu, a najviše novca od prodaje je pripalo Srbiji koja je u ovoj vili imala smještenu stalnu misiju Srbije pri UN-u.

Inače je vila napravljena 1905. godine, ima 32 sobe, osam kupatila i dva lifta. Dizajnirali su je isti ljudi koji su uradili nacrte za Grand Central Terminal u New Yorku. Raskoš zgrade podsjeća na Versailles, s bijelim mramornim stubištem i pozlaćenim krovnim prozorom.

Od 1905. je ostala netaknuta do 1946. kada ju je kupila Republika Jugoslavija nakon Drugog svjetskog rata za 300.000 dolara. Godine 1961. godine Tito je u spomenutoj vili ugostio lidere Egipta, Gane, Indije i Indonezije u jeku priče o formiranju Pokreta nesvrstanih.

U vrijeme kada je on boravio u vili, ugrađeni su prozori otporni na metke koji su okrenuti prema Central Parku.

Dnevnik.ba

20. svibanj 2024 20:06