Otvorena prva tvornica za preradu voća i povrća u Hercegovini
tvornica u kruševu

Od polja do stola - iz Hercegovine će u svijet ići najsuvremeniji proizvodi od rajčice

/

Najsuvremenija tvornica za preradu povrća i voća, smještena u Kruševu pored Mostara, kapitalni projekt iza kojega stoji mostarska tvrtka Marinada, a koja već okuplja veliki broj kooperanata, odnosno proizvođača rajčice i paprike iz nekoliko gradova i općina, jučer je svečano puštena u pogon, demonstrirajući pritom svu silu tehnološko-tehničkih rješenja koja je čine jednim od najsuvremenijih pogona za preradu u ovom dijelu Europe, piše Večernji list BiH.

Podršku su dali brojni partneri, među kojima svakako najvažniju tvrtka Podravka iz Republike Hrvatske, a potporu ovom projektu, na koji se gleda kao na alat za osnaživanje demografskog standarda, odnosno zaustavljanja, kao i promjene trendova, daju i hrvatski politički predstavnici u vlasti, kako u BiH tako i u Hrvatskoj.

Značaj projekta

Vrpcu su presjekli gradonačelnik Mostara Mario Kordić te Niko i Snježana Marušić uime tvrtke Marinada.

Snježana Marušić u pozdravnom je govoru uputila na značaj prve prehrambene tvornice ovakve vrste u Bosni i Hercegovini, podsjetivši na proces gradnje i opremanja najsuvremenijom opremom, poručivši kako, izazovima unatoč, odustajanja nije bilo, a u gradnju je bio uključen veliki broj ljudi.

Zahvalivši svima koji su dali podršku realizaciji ovoga projekta, podsjetila je i na kooperante koji rade na poljima Mostara, Širokog Brijega, Ljubuškog i Stoca, dodavši kako iza svega stoje ogroman trud, upornost i borba sa svim vremenskim i drugim neprilikama u kojima su stvarali. A rezultat tog stvaranje je urod više od deset tisuća tona povrća u proteklih pet godina. Siniša Gulin, glavni inženjer i projektant, nije skrivao sreću postignutim rezultatom, kazavši kako mu je bilo zadovoljstvo raditi na ovako velikom projektu. Nazočne je pozdravio i gradonačelnik Kordić koji je u govoru poseban naglasak stavio na značaj ovakvog projekta u jednoj izazovnoj državi, a koji ide u smjeru revitalizacije.

Podsjetio je kako su bili potpora i podrška investitorima te naglasio kako su ljudi koji se odluče investirati u BiH, ovakvu kakva jest, šampioni, ljudi koji imaju viziju i ideju, hrabrost. Svečanost su uveličali brojni partneri i podupiratelji projekta, među njima i Hrvoje Čuvalo, predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak, Marko Babić, generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru, Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora, Ljiljana Lovrić, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Magistar agronomije Antonio Ćorić, direktor proizvodnje u Marinadi, izjavio je za Večernji list kako Marinada u suradnji s kooperantima i u vlastitoj proizvodnji proizvodi povrće u svrhu industrijske prerade već sedam godina, pri čemu se kapaciteti povećavaju iz godine u godinu, a otvaranje tvornice vrhunac je svih dosadašnjih aktivnosti.

Ove su godine pustili testni pogon i preradili dio rajčice u poluproizvod, dvostruki koncentrat sa suhom tvari 28 - 30 posto, a uz to, dalje se nastavlja izvoz sirove prema Podravci. Od iduće godine kreću u potpunu preradu proizvoda koji se uzgajaju diljem Hercegovine. U fokusu je rajčica, a navedeni projekt za ovaj dio BiH otvara iznimne potencijale razvoja te nije naodmet spomenuti i kako je riječ o prvoj prehrambenoj tvornici nakon rata koja će stvoriti kumulativni učinak. U njoj će se raditi niz procesa, a sama tvornica u strateškom smislu na tragu je revitalizacije poljoprivredne proizvodnje.

Čitav niz proizvoda

- Od iduće godine iz tvornice će izlaziti koncentrat, pelat, sušena, sjeckana rajčica... Imat ćemo tetrapak proizvode koncentrata, tube s koncentratom rajčice, tetrapak pasiranu rajčicu - pasata, kečap...

Široka je paleta proizvodnje - govori nam Ćorić. Poručio je i kako je Marinada otvorena za suradnju sa svima, počevši od Podravke, bilo za sirovinu, poluproizvod i proizvod pod Podravkinim brendom, bilo da je riječ o oblicima suradnje s drugim tvrtkama.

Dnevnik.ba