StoryEditor

Od Pelagićeva do Broda, Hrvati dobili vijećnike i gdje su u izrazitoj manjini

Piše D  /  05.12.2020., 08:12h

Prebrojavanje glasova poštom pokazalo je kako će Hrvati nakon ovih lokalnih izbora imati niz vijećnika u općinskim vijećima, odnosno skupštinama općina na prostorima u kojima su izrazita manjina, a što će svakako biti iznimno važno u kontekstu ukazivanja na potrebu zaštite nacionalnih prava hrvatskoga naroda u takvim lokalnim zajednicama, piše Večernji list BiH

Posljednji primjeri dolaze nam sa sjevera Bosne i Hercegovine; konkretno iz nekoliko općina na prostoru Republike Srpske. U Pelagićevu je, primjerice, HDZ Bosne i Hercegovine na trećem mjestu kada je riječ o broju osvojenih glasova te će osvojiti dva od ukupno 15 mandata u skupštini Općine. Zanimljivo je kako će u budućoj Skupštini biti zastupljeno čak 10 političkih subjekata.

U općini Šamac Hrvati su također ostvarili respektabilan rezultat te će nakon prebrojavanja glasova koalicija koju čine HDZ BiH i HDZ 1990. imati dva vijećnika u Skupštini Općine. U Općini Brod HDZ Bosne i Hercegovine imat će jednog vijećnika, baš kao i u Općini Vukosavlje.

Iako se na prvu ne radi o velikim brojkama, ovi vijećnici iznimno su bitni iz kuta borbe za poboljšanje stanja u kojemu se nalaze hrvatski povratnici u navedenim općinama, a vijećnici svojim angažmanom mogu nametnuti određene teme na dnevni red te tako ukazati vladajućim većinama na sve one probleme s kojima se suočava hrvatski narod.

Također, ovi vijećnici mogu biti i jasan glas koji će ukazati na potrebu osiguranja produktivnog odnosa između skupština općina te načelnika, a što je jedini recept za uspjeh u lokalnim zajednicama koje sa svojim često skromnim proračunima pokušavaju napraviti koliki je moguće pomak u razvoju infrastrukturnih projekata.

No, možda je važnije pitanje kako taj odnos operacionalizirati u smjeru privlačenja investicija, a što je zapravo ključna karika u razvoju svake lokalne zajednice, te kako kroz proces investicija većinska hrvatska povratnička naselja mogu biti prepoznata na pravi način. Lobiranje hrvatskih vijećnika može biti ključno u kontekstu osiguranja što boljih i učinkovitijih projekata za mjesta u kojima žive Hrvati.

U nekim su pak općinama Hrvati dali podršku kandidatima iz drugih naroda za načelnika, znajući kako sami neće moći imati prvog čovjeka lokalne samouprave.

U Čeliću, općini na sjeveru Tuzlanske županije, Hrvati su u koaliciji s nekoliko bošnjačkih stranaka dali podršku Admiru Hrustanoviću te u tomu i uspjeli. Rezultati Središnjega izbornog povjerenstva pokazuju kako je Hrustanović osvojio poziciju načelnika.

“Ovo je velika obveza i odgovornost koju prihvaćam s ponosom jer želim istinski služiti svim građanima općine Čelić. Mislim da u Federaciji BiH nema općine ni grada koji ima kandidata iza kojeg stoji više različitih političkih stranaka kao što je to slučaj u Čeliću”, poručio je prilikom potpisivanja sporazuma Hrustanović. Ovaj primjer jasan je pokazatelj kako je u kontekstu traženja što boljeg rješenja za svoj narod potrebno promišljati na strateški način te davati podršku onim kandidatima za koje se procijeni da su najbolji izbor. 

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 22:16