Article_Top_970x250

Od Nove godine u FBiH veće mirovine

skladu s predviđenim koeficijentom

Od Nove godine u FBiH veće mirovine

pro 30, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Mirovine će, od 1. siječnja porasti u skladu s predviđenim koeficijentom, ali će obračun biti 15. travnja. To znači da će mirovine biti povećane, ali će se postotak znati u travnju - rekao je Krnjić

Mirovinski sustav potpuno je stabilan i nema nikakvog govora da je ugrožen. Imamo dovoljno sredstava za isplatu redovitih mirovina i njihovo usklađivanje, kaže u razgovoru za Dnevni avaz Zijad Krnjić, direktor Zavoda za mirovinsko-invalidsko osiguranje Federacije BiH.

Krnjić kaže da odlazak radne snage i, prije svega, mladih, ako se nastavi, može imati utjecaj na sustav na neko duže razdoblje, ali ne u narednim godinama, a posebno ne u 2020. - Mi imamo stabilan sustav.

Imamo dovoljno sredstava i nema nikakvog rizika. Imamo sredstava i za usklađivanje mirovina prema onome kako je to Zakon predvidio. A Zakonom je predviđeno usklađivanje redovitih mirovina od 15. travnja s primjenom od 1. siječnja.

Tako je bilo i prošle godine. Ono što se uskladi, bit će obračunato počevši od 1. siječnja, a i isplaćeno u svibnju s razlikama - kaže Krnjić. On je pojasnio da to znači da će se od Nove godine mirovine povećati i da je riječ o redovitom povećanju.

- Mirovine će,  od 1. siječnja porasti u skladu s predviđenim koeficijentom, ali će obračun biti 15. travnja. To znači da će mirovine biti povećane, ali će se postotak znati u travnju. Tako je usklađeno i nema nikakvih problema. To ide svojim tijekom - rekao je Krnjić, prenosi FENA.

Dnevnik.ba