StoryEditor

Od koronavirusa izliječena žena iz Domaljevca

Piše D  /  31.03.2020., 12:03h

Podsjećamo, riječ je o starijoj ženi iz općine Domaljevac-Šamac koja se sredinom ožujka vratila iz Njemačke, koja je postala prvozaražena, i nasreću, zasad jedina s potvrđenim koronavirusom u Posavskoj županiji.

Na konferenciji je stanje u Posavskoj županiji ocijenjeno stabilnim. No, ipak, nije sve bez problema.

Orašje ostalo bez karantena šatora

- Ne znam na koji su način donesene odluke o tome gdje će se postavljati šatorske karantene na graničnim prijelazima, no svakako su trebali uključiti Orašje, jer se radi o velikom graničnom prijelazu. Odmah smo reagirali da se taj status riješi i postavi šator ili da se granični prijelaz totalno zatvori, no danas se ništa nije dogodilo. Očekujemo da se njegov status riješi u što skorije vrijeme i da se na njemu uspostavi karantena, ili zatvori. Od Graničnog prijelaza Orašje sada se stvorio jedan lijevak preko kojeg ulaze svi oni koji ne žele ići u posebne karantene i imati posebne tretmane na graničnim prijelazima u Šamcu, Brodu i Gradišci. To nam pravi problem, pogotovo vikendom, a mi smo ga privremeno riješili, tako što pripadnici MUP-a PŽ od GP Orašje vrše pratnju svih osoba u njihovim osobnim automobilima ili autobusima do granice Posavske Županije i predaju ih mjerodavnim službama u F BiH i RS. Sve to nam uzrokuje nepotrebno angažiranje velikog broja policajaca koji bi se istovremeno trebali baviti kontrolom provedbe ostalih mjera i zapovijedi koje su na snazi u PŽ, izjavio je predsjednik Vlade Topić.

Izrazio je očekivanja da Posavska Županija od federalne razine vlasti konačno dobije i konkretnu pomoć kad je u pitanju oprema za zdravstvene djelatnike i njihovu zaštitu, kao i oprema za liječenje pacijenata.

Preporuka nekretanja

Jedno od novinarskih pitanja odnosilo se i na mogućnost dolaska brojnih osoba iz inozemstva i koliko su one rizične za prenošenje koronavirusa, na što je Topić uzvratio kako je jedna od prvih preporuka stožera bila da se ne kreće iz dijaspore na put do kuće.

- Jasno nam je da postoje osobe koje će zbog neriješenog zdravstvenog ili gubitka posla morati doći kući. U tim ćemo slučajevima reagirati po proceduri i tražiti da maksimalno poštuju mjeru samoizolacije, a koji imaju simptome bolesti, bit će testirani i dalje će se postupiti po proceduri. Cijela situacija se može popraviti sa što manje kretanja i smanjene komunikacije. Ako se ona poveća, a mogla bi se povećati za Uskrs, sadašnje stanje koje je dosta stabilno moglo bi se ugroziti, kazao je Topić.

Bolnica prestrukturirana

Ravnatelj Županijske bolnice Orašje dr. Perica Jelečević koji je naglasio kako u bolnici nemaju organizirani zarazni odjel niti specijalistu za zarazne bolesti, pa su bili prisiljeni formirati privremeni zarazni odjel i staviti ga u funkciju obrane od epidemije koronavirusa.

Prestrukturirali su kadrovske potencijale, liječnike i medicinske sestre i u takvoj situaciji glavninu svoje djelatnosti preusmjerili i uskladili s novonastalom situacijom.

- Kod nas je stanje relativno povoljno. Uspjeli smo i izliječiti prvu pacijenticu oboljelu od COVID-a 19. Apeliram na ljude da se drže samoizolacije u kućama, poštuju policijski sat, ne prave socijalne kontakte, a to je najbolja prevencija za širenje koronavirusa. Naravno da smo mi rizična granično područje i da nam uvijek može stići novi slučaj, a onda postoji mogućnost transmisije kod nas, kazao je dr. Jelečević. Ministar Damir Živković je naglasio kako su formirana četiri izolatorija.

- Tri su pri Domovima zdravlja i jedan pri Županijskoj bolnici u Orašju, a ukupan broj kreveta je 50. Stožer će do kraja tjedna pripremiti jedan prostor za karantenu, a to će biti sportska dvorana s 50 kreveta. Prioritet nam je također, ubrzana nabavka zaštitne opreme za zdravstvo, podvukao je ministar Živković i dodao kako je do sada na području PŽ izdano 439 rješenja o samoizolaciji, od kojih je za 205 osoba izolacija prestala važiti.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 08:06