StoryEditor
ol. bazen u mostaru

Od izgradnje olimpijskog bazena u Mostaru još uvijek ništa, a Novalić se slikao pored bagera još 25. kolovoza

Piše desk  /  30.11.2022., 20:58h

U Gradskoj vijećnici u Mostaru sutra, 1. prosinca će biti održana javna rasprava u vezi izmjena i dopuna Regulacijskog plana "Južni logor".

Kao razlog za izmjene i dopune navedeno je to da je Regulacijski plan za to područje donesen 2001.godine te da je u protekla dva desetljeća vrlo mali dio Plana realiziran.

- Sada postoje konkretni zahtjevi potencijalnih investitora te se očekuju značajne investicije - stoji u odluci o pristupanju izmjena Plana, prenosi Avaz.

U Nacrtu ovog dokumenta koji je uradio Zavod za prostorno uređenje Grada Mostara navedeno je da to područje obuhvaća površinu od cca 29,35 ha.

Predmetnim planom predviđena je demolicija, odnosno, uklanjanje, čak, 201 objekta.

Navedeno je da je cilj izrade izmjena i dopuna Regulacionog plana kompletiranje ovog prostora sa zonama kolektivnih stambeno- poslovnih, kolektivnih stambenih, obrazovnih, zdravstvenih, poslovnih objekata, podzemnih garaža i sportskih objekata.

Među tim objektima je i olimpijski bazen u Mostaru. Bazena za koji je federalni premijer, Fadil Novalić još 25. kolovoza ustvrdio da se počeo graditi. Bager uz kojeg se tada slikao Novalić bio je, ispostavilo se, u funkciji predizbornog dekora, a od tada do danas na tom lokalitetu nema traga radovima.

U rujnu su, podsjetimo, iz Gradskog vijeća Mostara plasirali informaciju da se odvija faza demolicije i raščišćavanje terena. Sudeći prema tekstu izmjena Plana demolicija će otpočeti, tek, nakon usvajanja ovog dokumenta.

Međutim, i mostarski gradonačelnik uvjerava javnost da su radovi na izgradnji olimpijskog bazena u Mostaru počeli, ali da "možda većina ne razumije to da su pripremni radovi za jedan takav složen projekt vrlo zahtjevni".

- Prije dvadesetak dana su završeni istražni radovi. Naime, rađene su bušotine kako bi se vidio sastav tla, jer takva složena građevina zahtijeva takvu proceduru. Vi, koji pratite znate da je raspisan javni poziv za idejno rješenje tako da dinamika ide i jako puno i ubrzano radimo, ali to zahtijeva proceduru. Tako da je sa olimpijskim bazenom sve okej, on će se graditi, odnosno, gradi se, započeli smo. Onog trenutka kada vidite dole građevinske radove, tada ćete biti zadovoljni. Do tada treba predradnje obaviti - rekao je Kordić jučer novinarima.

No, osim što je neophodno donijeti izmjene Regulacionog plana, zanimljivo je da za projekt izgradnje olimpijskog bazena ne postoji ni idejno rješenje.

Konkurs je na portalu javnih nabavki raspisan 2. studenog, a u kratkom opisu idejnog rješenja stoji: "Izrada idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja kompleksa "Olimpijski bazen u Mostaru" s namjerom da se obezbijede najbolja idejna rješenja, dodijele novčane nagrade za tri prvoplasirana te nakon pregovaračkog postupka dodijeli ugovor za izradu Glavnog projekta". Rok za dostavljanje prijava je do 5. prosinca.

Dnevnik.ba

03. veljača 2023 11:40