StoryEditor

Od danas u zemlje EU bez zelenog kartona

Piše D  /  19.10.2020., 07:10h

“Nakon višegodišnjih priprema i rada na uspostavljanju i ispunjavanju kriterija i određenih standarda prema europskoj zajednici osiguravatelja u Bruxellesu, Ured zelenog kartona u Bosni i Hercegovini je potpisao Multilateralni jamstveni sporazum kojim je Bosna i Hercegovina postala članica tzv. Podsustava registarske oznake”, navodi se iz nevladine organizacije Ured zelenog kartona BiH, udruge koje predstavlja osiguravajuća društva Bosne i Hercegovine u sustavu zelenog kartona na europskoj razini.

Potpisivanjem ovog sporazuma s 33 ureda: EU, Švicarske (i Lihtenštajna), Andore, Islanda, Norveške, Srbije, te Provedbenom odlukom Komisije (EU) 2020/1358 od 28.9.2020.godine, o primjeni Direktive br. 2009/103/EZ Europskog parlamenta i Vijeća, vlasnicima motornih vozila iz Bosne i Hercegovine je omogućeno da od 19.10.2020. godine putuju u navedene zemlje bez kontrole posjedovanja zelenog/bijelog kartona (IMIC).

BiH ranije nije mogla biti primljena u Podsustav registarske oznake jer je udio neregistriranih vozila na našim prometnicama prelazio pet posto.

Predsjednik Skupštine Udruge društava za osiguranje Republike Srpske Milomir Durmić rekao je da godinama traje borba da se broj neregistriranih vozila, koji se kretao između deset i 15 posto, spusti na tri posto.

Naglasio je da će za ulazak u navedene zemlje od danas biti dovoljne registarske oznake.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 18:28