StoryEditor

Od danas u RS-u možete dobiti dijagnozu na koronavirus i bez testa

Piše D  /  09.11.2020., 02:11h

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je Srni kako je to predviđeno novom uputom koje je na snazi od danas kada će biti službeno upućena svim domovima zdravlja u Srpskoj.

Prema njegovim riječima, primjenom ove upute neće biti ni dužeg čekanja rezultata testova, kao što je bilo ranije zbog velikog broja testiranja na dnevnoj razini i kapaciteta uređaja za testiranje.

“Osoba koja ima samo jedan simptom, na primjer, ako izgubi čulo ukusa i mirisa, a nema temperaturu, ostat će kod kuće i neće se testirati, ali bit će tretirana kao pozitivna. Njeno zdravstveno stanje se prati, a u slučaju pogoršanja bit će upućena na pregled. U tom slučaju obiteljski liječnik, odnosno kolege iz HES-a, procijenit će je li nužno da se uzme uzorak za testiranje”, pojasnio je Zeljković.

Naglasio je kako osoba koja osjeti bilo koji respiratorni simptom – temperaturu, kašalj, bolove u mišićima, kostima treba odmah javiti se svom obiteljskom liječniku i ostati kod kuće, a obiteljski liječnik će na osnovu kontakta s tom osobom procijeniti njegovo zdravstveno stanje i u slučaju potrebe bit će upućena na liječnički pregled.

“Ako nije potreban pregled, ta osoba će ostati kod kuće i pratit će se njeno zdravstveno stanje. U svakom slučaju, ne treba se kretati sve do trenutka kada obiteljski liječnik ne da suglasnost”, pojasnio je Zeljković.

Kazao je kako se na koronu retestiraju samo zdravstveni radnici, zaposleni i korisnici kolektivnih smještaja, jer oni nose najveći rizik zaraze, ali prema procjenama HES-a, kada su neke specifične situacije mora biti izvršeno retestiranje i drugih ljudi.

Na pitanje tko kontrolira osobe koje imaju određene simptome, a nemaju rješenje o izolaciji, niti su testirane, Zeljković je naglasio kako te osobe ostaju kod kuće i tu dolazi do izražaja vlastita kontrola.

“One imaju utvrđeno bolovanje, trebaju same sebe kontrolirati i to je odgovornost pojedinca. Naravno da je nemoguće kontrolirati je li svaka osoba u izolaciji, na bolovanju ili ne, već je odgovornost na pojedincima da shvate izuzetnu ozbiljnost situacije u kojoj se sada nalazimo i da je nužno da razinu odgovornosti podignu na maksimum – da ostanu kod kuće, prate savjete liječnika, struke i da čuvaju svoje i zdravlje svoje obitelji”, istaknuo je Zeljković.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 08:06