StoryEditor

Od danas nova pravila EU: Evo koliko novca možete prenijeti preko granice

Piše D  /  03.06.2021., 08:06h

Ispravka: Uprkos analiziranim naslovima, EU nije donijela novu odluku o “količini” novca, već o onome što se smatra gotovinom. Iznos od 10.000 eura, koliko je u gotovini moguće unijeti u ili iznijeti iz EU bez prijave, od 2005. godine je nepromijenjen. 

Pored toga, nije ni novost da se iznosi iznad 10.000 eura moraju prijaviti deklaracijom o porijeklu novca. Dopunom uredbe iz svibnja 2021. godine, carinska tijela mogu “zatražiti da se prijavi gotovina u vrijednosti od 10.000 EUR ili više koja se šalje poštom, kao teret ili kurirskim službama”.

https://raskrinkavanje.ba/analiza/evropska-unija-nije-uvela-nova-pravila-o-kolicini-gotovine-koja-se-moze-unijeti


U Europskoj komisiji navode kako je novo pravilo dio napora EU u borbi protiv pranja novca i izvora financiranja terorizma. Bit će primijenjene i brojne izmjene koje će dodatno pooštriti pravila i učiniti još težim premještanje velikih količina "neotkrivene" gotovine, javlja Tanjug. 

Prvo, definicija "gotovine" prema novim pravilima bit će proširena i sada će obuhvaćati zlatnike i određene druge zlatne predmete. Drugo, carinske vlasti će moći postupati i po iznosima manjim od 10.000 eura, kada postoje naznake da je gotovina povezana s kriminalnom aktivnošću.

Konačno, carinske vlasti također mogu sada zahtijevati da se podnese izjava kada primijete da se gotovina u iznosu od 10.000 eura ili više šalje bez pratnje poštom, robom ili kurirom

Nova pravila će osigurati da nadležni organi i nacionalna financijsko-obavještajna jedinica u svakoj državi članici imaju informacije potrebne za praćenje i rješavanje kretanja gotovine koja bi se mogla koristiti za financiranje ilegalnih aktivnosti, zaključuju u Bruxellesu.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 03:04