Article_Top_970x250

Od danas nova pravila EU: Evo koliko novca možete prenijeti preko granice

gotovinske deklaracije

Od danas nova pravila EU: Evo koliko novca možete prenijeti preko granice

lip 03, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Na snagu danas stupaju nova pravila kontrole gotovine novca i vrijednosti koje ulaze i izlaze iz EU, pri čemu će svi putnici koji ulaze ili napuštaju teritorij EU morati popuniti gotovinsku deklaraciju kada nose 10.000 eura ili više u valuti ili protuvrijednosti u drugim valutama, kao i u drugim sredstvima plaćanja kao što su putnički čekovi ili mjenice.

U Europskoj komisiji navode kako je novo pravilo dio napora EU u borbi protiv pranja novca i izvora financiranja terorizma. Bit će primijenjene i brojne izmjene koje će dodatno pooštriti pravila i učiniti još težim premještanje velikih količina "neotkrivene" gotovine, javlja Tanjug. 

Prvo, definicija "gotovine" prema novim pravilima bit će proširena i sada će obuhvaćati zlatnike i određene druge zlatne predmete. Drugo, carinske vlasti će moći postupati i po iznosima manjim od 10.000 eura, kada postoje naznake da je gotovina povezana s kriminalnom aktivnošću.

Konačno, carinske vlasti također mogu sada zahtijevati da se podnese izjava kada primijete da se gotovina u iznosu od 10.000 eura ili više šalje bez pratnje poštom, robom ili kurirom

Nova pravila će osigurati da nadležni organi i nacionalna financijsko-obavještajna jedinica u svakoj državi članici imaju informacije potrebne za praćenje i rješavanje kretanja gotovine koja bi se mogla koristiti za financiranje ilegalnih aktivnosti, zaključuju u Bruxellesu.

Dnevnik.ba