StoryEditor

Od danas ni državljani BiH s hrvatskom putovnicom ne mogu u Hrvatsku bez PCR testa

Piše D  /  01.12.2020., 06:12h

Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU ne trebaju PCR test niti neki drugi uvjet za ulaz u Hrvatsku. Svi ostali trebaju negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se testirati pri dolasku u Hrvatsku i u izolaciji čekati rezultat testa.

Treba istaknuti da je trenutno u EU jedina zelena regija otok Fasta u Finskoj.

Što se tiče trećih zemalja, među koje spada BiH, putnici iz njih ne mogu prelaziti preko hrvatske granice, osim u nekoliko slučajeva, a jedan od njih je posjedovanje negativnog PCR testa, najavio je ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović.

Državljani BiH mogu ući u Hrvatsku u posebnim slučajevima uz negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

U tu skupinu spadaju: zdravstveni radnici, pogranični radnici, osoblje u prometnom sektoru, diplomati, osoblje međunarodnih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni radnici, putnici u tranzitu, osobe koje putuju radi školovanja, pomorci, osobe koje putuju iz neodgodivih obiteljskih razloga, poslovnih razloga ili oni koji imaju gospodarski interes.

Ako na granicu stignu osobe bez PCR testa, a imaju razlog za ulazak, mogu se testirati po dolasku u RH uz samoizolaciju do dobivanja negativnog nalaza.

Kao i prethodnih mjeseci, svim stranim putnicima koji ispunjavaju uvjete ulaska u Republiku Hrvatsku preporučuje se prethodna najava korištenjem aplikacije entercroatia.mup.hr.

Iz Granične policije BiH su naveli da su upoznati s odlukom koja će se primjenjivati od 1. do 15. prosinca 2020. godine.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 03:41