StoryEditor
župnik župe studenci

"Od Čapljine do Gruda je 15 tisuća neženja. Nedavno smo krstili četvrto dijete u jednoj obitelji. Mladi otac mi reče ´Ne možemo mi narađati za one koji se ne žene´"

Piše desk  /  07.11.2022., 10:36h

"Bilo bi dobro kad bi i drugi župnici u Hercegovini uradili to isto, i imali bismo točne podatke."

Govori se da se mladi ljudi u Hercegovini teško odlučuju na brak te da je velik broj neoženjenih mladića i neudanih djevojaka. O kolikom je doista broju riječ, teško je pouzdano reći, a ako bi se zaključivalo po podacima iz župe Studenci (veći dio župe na području Ijubuške, a manji u čapljinskoj općini), on je iznenađujuće velik. Naime, župnik župe Studenci don Damjan Raguž pregledao je župne matice (matične knjige) i došao do podataka da je trenutačno u njegovoj župi 265 neženja koji imaju od 25 do 50 godina. Riječ je dakle, o neoženjenim muškarcima rođenim od 1950.-1975. godine, piše pogled.ba.

Iz teksta na koncu nije jasno je li 265 neženja starosti od 25 do 50 godina, ili je toliko neženja rođenih od 1950. do 1975. godine.

 Inače, u župi Studenci trenutačno živi 2150 župljana u 470 obitelji.

– Bilo bi dobro kad bi i drugi župnici u Hercegovini uradili to isto, i imali bismo točne podatke. Čuo sam podatak da je na području od Čapljine do Gruda oko 15.000 takvih. U posljednje vrijeme imamo mladih obitelji koje se odlučuju i veći broj djece. Nedavno smo u jednoj obitelji krstili četvrto dijete, sve jedno drugom do uha. Ali, jedan mi mladi otac reče: – Ne možemo mi narađati za one koji se ne žene – govori don Damjan Raguž.

Kada je riječ o neudanim djevojkama, don Damjan kaže da i njih ima dosta, manje nego neoženjenih muškaraca. Stječe se dojam kao da je općenito više rođeno mladića nego djevojaka. Prave uzroke zbog kojih mladići i djevojke zaziru od braka ili ne uspijevaju pronaći odgovarajuće ili »pravog« bračnog druga trebalo bi tek istražiti. Možda mladim ljudima jednostavno nedostaje hrabrosti za taj važan životni čin, a ako bi uzroci bili poznati možda bi i se moglo pomoći.

– Mladić i djevojka hodaju 14 godina! To nije normalno, a ima i takvih – s čuđenjem kaže don Damjan Raguž.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 23:53