StoryEditor
Mostar

Od 18. do 22. ožujka peti Napretkov tjedan kulture

Piše desk  /  12.03.2024., 16:09h

Napretkov tjedan kulture koji organizira HKD Napredak Glavna podružnica Mostar održava se po peti put od ponedjeljka 18. do 22. ožujka 2024. Nakon izazovnih godina pandemije, kada je manifestacija, unatoč vrlo rizičnim uvjetima, održavana, ove godine NTK donosi pet zanimljivih kulturnih sadržaja u grad Mostar.

NTK otvara se, 18. ožujka u 19 sati u Galeriji kraljice Katarine Kosača izložbom bosanskohercegovačkog akademskog slikara Saše Zečevića iz Žepča.

Zečević je diplomirao na Likovnoj akademiji u Širokom Brijegu, a mostarska izložba bit će mu četvrta samostalna u njegovoj karijeri. Izložba pod nazivom „Plavi jahač“ prodajnog je karaktera i ostaje otvorena do 2. travnja ove godine. O Zečevićem slikama na otvorenju izložbe govorit će mr. sakralnog slikarstva Kristina Ćavar.

Manifestaciju NTK otvorit će dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak i predsjednik Glavne podružnice Miroslav Landeka, a program otvorenja vodite će Ivana Vidmar.

U utorak 19. ožujka na istom mjestu s početkom u 19:30 sati u Galeriji kraljice Katarina Kosača bit će predstavljena knjiga „Stari most s mjesta događaja“ autora Miroslava Landeke. Knjiga je dokumentaristička i novinarska i prati izgradnju i događanja oko izgradnje Starog mosta od potpisivanja 1999. za njegovu obnovu do presude Haaškog suda. Uz autora o knjizi će govoriti prof.dr. Vanda Babić Galić, dr. Anto Ivić i Danijel Vidović. Moderatorica je novinarka Ana Marija Dedić.

Napretkov tjedan kulture nastavlja se u srijedu 20. ožujka u 19 sati otvaranjem zanimljive izložbe fotografija autorice Darie Delić pod nazivom „Nebo“. Izložba se priređuje u povodu Svjetskog dana osoba s Down sindromom. Daria je mlada djevojka s Down sindromom i istaknuta članice Udruge s Down sindromom u Mostaru. Natjecala se na izboru za najbolju fotografiju u Federaciji BiH. Izložba se priređuje u suradnji s Udrugom s Down sindrom Mostar.

Mostarska publika navikla je da ih Glavna podružnica HKD Napredak u Mostaru počasti s lijepim koncertom. Ove godine gost je renomirani Ansambl „Fugato“ iz Zenice, koji na repertoaru ima i izvodi srednjovjekovnu glazbu. Ansambl kojeg čini osam glazbenika kroz španjolsku, francusku i talijansku srednjovjekovnu glazbu traga i za glazbom tvrđava Bosne i Hercegovine u kojem je pronašao svoj podij za vlastiti izričaj.

Trenutno su u projektu afirmiranja naše kulturne baštine kroz uglazbljivanje srednjovjekovnih bosanskih tekstova. Koncert je na programu 21. ožujka s početkom u 19 sati u Galeriji kraljice Katarine Kosača.

Za kraj Napretkovog tjedna kulture predviđeno je predstavljanje knjige „Znamen na koži“ autorice dr.sc. Vesne Haluga. Radi se o doktorskoj disertaciji u kojoj autorica pokušava na vrlo zanimljiv i suvremen način približiti javnosti, ali i ovjekovječiti jedinstveno tetoviranje žena katolkinja u Bosni i Hercegovini.

Uz autoricu o knjizi će govoriti nakladnik Marko Dominović, dr. Anto Ivić i Zoran Stojanović, prof, koji će i moderirati predstavljanje. Sudjelovat će i modna dizajnerica Helena Beljo iz Mostara koja kroz vlastiti brand „Poppy“ promovira tradicijsku tetovažu. Kako bi se baština tetoviranja, sicanja, približila javnosti, urađene su i brošure.

Predstavljanje knjige je u Galeriji kraljice Katarina Kosača s početkom u 18 sati. Svi koji to žele moći će i kupiti knjigu.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 13:40