StoryEditor

Ocu s petero djece izgorjela je kuća: "U trenu je sve nestalo"

Piše D  /  06.04.2019., 07:04h

Za samo nekoliko trenutaka ostali smo bez svega što smo godinama stvarali jer je vatra sve progutala.

Sreća da je Danijel uspio pozvati susjedu, jer nikog nije bilo kod kuće, i tako spasiti roditeljski dom, koji se veže na našu kuću, glasom slomljena čovjeka kazao nam je Vladimir Ćirković (40), samohrani otac petero djece.

Njihova skromnog doma u Subotici Podravskoj više nema.

Vladimir je u utorak ujutro s kćeri Lucijom (8) bio u bjelovarskoj bolnici na magnetnskoj rezonanciji, a baka i djeca otišli su u koprivničku bolnicu u posjet djedu.

 

- Kad sam vidio da iz kuće suklja vatra, brzo sam uzeo kantu s vodom i pokušao ugasiti požar, ali nisam mogao. Onda sam otrčao po susjedu i oni su zvali vatrogasce. Prije toga pokušao sam gasiti i crijevom iz dvorišta, ali je bilo kratko – govori nam Danijel (12). No vatrena stihija bila je brža od gasitelja i u nekoliko trenutaka sve je nestalo u plamenu.

Odjeća, obuća i sav namještaj u skromnom domu koji se sastojao od dvije prostorije. Kuhinje s dnevnim boravkom i sobe. U kući nije bilo kupaonice nego su koristili djedovu i bakinu, koja se nalazi u produžetku kuće.

- Izgorjele su i Lucijine tablete. Zvao sam doktoricu u Koprivnici da mi napiše lijekove jer dijete ne može bez njih. Da stvar bude bolja, sestra me još dobrano našpotala, a lijepo sam joj objasnio da nam je sve izgorjelo – rekao je Vladimir za portal prigorski.hr, koji je prvi izvijestio o nesreći.

Policija je utvrdila kako je do požara došlo prilikom paljenja vatre u peći na kruta goriva. Lucija je prije pet godina teško ozlijeđena u bolničkom automobilu koji ju je prevozio u Kliniku “Fran Mihaljević” u Zagreb. Zbog ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći na neko je vrijeme izgubila vid, a motorika joj je bila strašno narušena.

- Nakon šest mjeseci vid joj se popravio i počela je normalno hodati. Pohađa prvi razred, ali će je prebaciti u školu za osobe s posebnim potrebama – kaže nam Vladimir, koji često s najmlađim djetetom obilazi liječnike.

Nakon nesreće odmah su reagirali i u Općini Rasinja, koja je obitelji pronašla privremeni smještaj u jednoj kući, na koju su u četvrtak priključili struju, - Susjedi i udruge kupili su namještaj i uskoro će se preseliti - rekao nam je načelnik općine Damir Kolman. Dodao je kako je oštećenu kuću najbolje srušiti, a općina će im pomoći u kupnji jedne od slobodnih kuća.

Prvi su na mjesto požara stigli iz JVP-a Koprivnica, a u gašenju su sudjelovali i članovi DVD-ova Rasinja i Podravska Subotica. Predsjednik Vatrogasne zajednice Rasinja, Davor Tetec, kazao nam je kako je sreća da nitko nije stradao.

Vladimir Ćirković zaposlen je u jednom OPG-u u Subotici Podravskoj i uz skromnu plaću prima socijalnu pomoć od 495 kuna. To im je sav prihod. Prije četiri mjeseca njegova supruga napustila obitelj i dječji dodatak još nije prebačen na oca.

– Postavio sam plastičnu stolariju, stavljeni su novi kreveti, zidovi su pogletani. Hvala Bogu što požar i to nije zahvatio. Zidovi će se morati ponovno obojiti i sve unutra dobro oprati jer sve smrdi po dimu, ali na svu sreću vatra nije zahvatila i tu prostoriju – istaknuo je Vladimir. Dodao je kako je strop napravljen od gipsanih ploča i dasaka, pa je sva sreća da te daske nisu počele gorjeti.

Za prvu ruku susjedi i mještani su pomogli s nešto robe.

- Bili bismo zahvalni ljudima ako bi nam mogli pomoći jer sami ne možemo sakupiti novac. Imam zaštićeni račun jer sam najboljem prijatelju bio jamac za kredit, koji on ne plaća i banka je sjela meni na račun - kaže nam Vladimir, koji skrbi o sinovima Dejanu (19), Denisu (16), Danijelu (12) te o Heleni (10), koja ide u treći, i Luciji (8), koja pohađa s godinu dana zakašnjenja prvi razred.

Kako mu je račun opterećen jamstvom, moli da oni koji žele pomoći novac uplate na račun sina Dejana u Podravskoj banci HR3123860023200845385, koji je završio školu za pomoćnoga kuhara i slastičara, ali trenutačno ne radi, prenosi 24sata.hr.

Dnevnik.ba

 

19. travanj 2024 19:12