StoryEditor
Čović uoči sjednice PIC-a:

‘Očekujemo da će Visoki predstavnik donijeti konačnu odluku kojom će izmijeniti Ustav Federacije i Izborni zakon BiH‘

Piše desk  /  01.09.2022., 10:21h

Dodao je kako je odluka Ustavnog suda BiH jasna i nedvosmislena, te da očekuje „da se najvažniji međunarodni čimbenici u zemlji neće svrstati uz one faktore koji već pet godina bojkotiraju pregovore u dobroj vjeri“

Predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je uoči današnje sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC) kako očekuje da će Visoki predstavnik donijeti konačnu odluku kojom će izmijeniti Ustav Federacije i Izborni zakon BiH sukladno presudi Ustavnog suda BiH koja osigurava jednakopravnost konstitutivnih naroda i njihovo legitimno predstavljanje što je sve i potvrđeno Sporazumom iz Mostara prije dvije godine, priopćeno je iz HNS-a BiH.

Jednakopravnost konstitutivnih naroda temelj je mira u Bosni i Hercegovini. Svako narušavanje središnjeg Daytonskog principa jednakosti vodi ka neželjenoj destabilizaciji zemlje. Podlijeganje uličnim pritiscima i prijetnji nasiljem do kraja bi narušilo vjerodostojnost institucije Visokog predstavnika.

„Opći je dojam da su najvažniji predstavnici međunarodne zajednice prepoznali kako sustavna diskriminacija hrvatskoga naroda ne može donijeti ničega dobrog našoj domovini Bosni i Hercegovini“, naveo je Čović. Dodao je kako je odluka Ustavnog suda BiH jasna i nedvosmislena, te da očekuje „da se najvažniji međunarodni čimbenici u zemlji neće svrstati uz one faktore koji već pet godina bojkotiraju pregovore u dobroj vjeri“.

Politički dijalog te kompromis moraju biti načelo stabilnosti i napretka Bosne i Hercegovine, a dogovoreni i potpisani sporazum političkih dužnosnika iz lipnja 2020. godine, uz nazočnost međunarodnih dužnosnika, jamac reformskim procesima koji su potrebni u BiH po pitanju izmjene izbornog zakonodavstva s ograničenim ustavnim izmjenama.

Rješavanje vodećih prioriteta ključni je zadatak Vijeća za implementaciju mira. Upravo oni moraju podržati sve potrebne korake stabilnog političkog dijaloga te osigurati izvršavanje političkih dogovora i napredovanje prema vanjskopolitičkim ciljevima, odnosno euroatlantskim integracijama. Donošenje odluke koja će učvrstiti jednakopravnost rasteretit će politički dijalog i doprinijeti ostvarenju kandidatskog statusa za BiH do kraja ove godine.

Konačno moramo stabilizirati političku situaciju u BiH, ukloniti sve diskriminacije te uspostaviti jednakopravan odnos tri konstitutivna naroda i svih ostalih žitelja BiH, stvarati temelje boljeg života, razvijati se i napredovati kako bi svaki čovjek imao dostojanstven život u našoj domovini BiH, zaključuju iz HNS-a BiH.

Dnevnik.ba

24. veljača 2024 00:48