StoryEditor
talibanska pravila

Očaj mladih djevojaka u Afganistanu: Pretukli ih zbog "neprimjerenog nošenja hidžaba"

Piše desk  /  10.01.2024., 18:08h

Djevojke od samo 16 godina uhićene su diljem afganistanske prijestolnice Kabula prošlog tjedna zbog kršenja talibanskih pravila nošenja hidžaba, javlja Guardian.

Djevojke koje su uhićene u trgovačkim centrima, razredima i uličnim tržnicama optužene su za “širenje lošeg utjecaja i poticanje drugih da neprimjereno nose hidžab” te da se šminkaju, prenosi Index.hr

Otkako su u kolovozu 2021. preuzeli vlast u Afganistanu, talibani su ženama dodatno ograničili pristup obrazovanju, zapošljavanju i javnim prostorima. U svibnju 2022. odredili su da se žene moraju pokriti od glave do pete, otkrivajući samo oči.

Djevojka zaštićenog identiteta, koja je za potrebe članka nazvana Lale, rekla je da su je talibani uhitili zajedno s nizom drugih djevojaka na satu engleskog jezika i uvukli u policijski kamion. Svjedoči da su djevojke koje su se suprotstavile muškarcima i odbile ići bile pretučene, a nju su udarali dok ih je pokušavala urazumiti. Njen otac je kasnije teško pretučen jer je "odgajao nemoralne djevojke".

“Moja odjeća bila je čedna", rekla je Lale. “Ali svejedno su me tukli, inzistirajući da moja odjeća nije prikladna.” Lale je tijekom dva dana zatočenja slušala uvrede od talibana koji su ih opetovano proklinjali kao nevjernike, zbog učenja engleskog i zbog želje da odu u inozemstvo.

 

"Bojala sam se da ću ostati bez oca"

Puštena je nakon intervencije lokalnih starješina te je morala potpisala dokument kojim se obvezala da neće napuštati svoj dom bez obveznog pokrivala za glavu. Također joj je zabranjeno pohađati satove engleskog jezika.

“Bila mi je zabranjena škola kada su talibani preuzeli vlast 2021., a sada ne mogu ići ni na privatne satove”, rekla je. “U mojoj budućnosti nema ništa osim ostanka kod kuće i vjenčanja."

"Vidjela sam kako je moj otac pretučen jer sam išla na tečaj engleskog jezika. Kada sam nakon povratka kući vidjela njegove fotografije, uplašila sam se da ću ga izgubiti. Nakon ovoga nemam više motivacije za učenje. Ne želim ovo iskusiti ponovo.”

Zabihullah Mujahid, glasnogovornik talibana, poručio je samo da takva uhićenja "nisu uobičajena praksa".

Pritvaranja su se dogodila manje od tjedan dana nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a zatražilo posebnog izaslanika za suradnju s talibanima, posebno oko ženskih prava. Talibani su odbili ovaj prijedlog, tvrdeći da bi samo zakomplicirao situaciju nametanjem vanjskih rješenja.

Fereshta Abbasi, istraživačica organizacije Human Rights Watch, izjavila je: “Uhićenja žena u Afganistanu daljnji su udar na osnovna prava žena i mogu biti zastrašujući i staviti veći pritisak čak i na žene koje još rade u sektoru zdravstva, osnovnog obrazovanja i prehrane te se više ne bi pojavljivali u javnosti kao prije.”

Videozapisi i fotografije koje je s Guardianom podijelila još jedna afganistanska aktivistica, koja je zamolila da se ne otkrije njezin identitet, pokazuju brojne muškarce i žene koji demonstriraju u području Dasht-e-Barchi u Kabulu, s plakatima kojima pozivaju ljude na "lijep život s promicanjem i pridržavanjem ispravnog hidžaba”.

Aktivist, koji je svjedočio prosvjedima, objasnio je da se radi o obiteljima zatočenika koje traže oslobađanje žena i s ciljem sprječavanja daljnjih uhićenja u zajednici.

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 01:35