StoryEditor
Olena Zelenska

Obratila se ukrajinska prva dama: "Pitate me kako možete pomoći? Evo ovako..."

Piše desk  /  02.03.2022., 19:03h
Olena Zelenska, supruga ukrajinskog predsjednika, poslala je poruku ostalim prvim damama zemalja svijeta.

"Prve dame me ovih dana pitaju kako mogu pomoći Ukrajini. Moj odgovor je - recite svijetu istinu!" napisala je Olena uz snimku govora latvijske prve dame Andree Levite.

"Progovorite! Ono što se događa u Ukrajini nije 'specijalna vojna operacija', kako kaže Putin, već rat u punom razmjeru, gdje je agresor Ruska Federacija. Govorite! Ukrajinska djeca moraju živjeti i učiti u skloništima, a bolnice svoje pacijente liječe u podrumima. Unatoč uvjeravanjima ruskih propagandista i glasnogovornika Kremlja, u Ukrajini već ima na desetke civilnih žrtava", poručila je pa nastavila dalje s porukama koje želi da se šire svijetom.

"Ukrajina se brani od sile koja bi sutra mogla napasti vaše mirne gradove i mjesta"

"Agresor to pokriva, ali gubici ruske vojske već su dosegli tisuće života. Recite ruskim majkama da njihovi sinovi nisu uključeni u vojne vježbe - oni umiru pokušavajući zauzeti Ukrajinu. Pozovite Ruse na prosvjed. Prestravljeni su svojim vodstvom. Ali moraju shvatiti da je ovaj rat i za njih početak kraja. I ne radi se samo o ekonomiji", naglasila je te dodala da Ukrajina želi mir, ali da će se braniti i da nikada neće kapitulirati.

"Ukrajinu ne treba spašavati. Ali trebamo podršku svijeta za našu vojsku i civile. Ne samo riječima. Potaknite sunarodnjake da pomognu Ukrajinkama i organiziraju državnu pomoć. Neka cijeli svijet zna - nije rat 'negdje vani'. Ovo je rat u Europi i na granicama EU. Ukrajina se brani od sile koja bi sutra mogla napasti vaše mirne gradove i mjesta. Ne šuti! Recite im da Putin prijeti da će započeti nuklearni rat, a ako to učini, više neće biti sigurnog mjesta na svijetu", upozorava.

Podsjetila je i na Summit prvih dama i gospode koji se održao u Kijevu. "Već tada smo pričali o snazi ​​našeg glasa i utjecaja. Danas vas molim da upotrijebite ovaj glas kako biste govorili istinu", pozvala je.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 08:20