Article_Top_970x250

Obrana Puljića zatražila od Suda BiH oslobađajuću presudu

16.svibnja

Obrana Puljića zatražila od Suda BiH oslobađajuću presudu

tra 04, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Odbrana Mile Puljića, optuženog za ratni zločin počinjen u Mostaru, zatražila je od Suda Bosne i Hercegovine oslobađajuću presudu za njihovog branjenika jer sve vrijeme suđenja imaju dilemu ko je optužen.

Branilac Davor Martinović je rekao da ne zna da li je optužen Puljić, Hrvatsko vijeće obrane (HVO) ili neko treći.

“Ni detaljnom analizom svih provedenih dokaza nisam uspio utvrditi čime je to Optužba pokušala dokazati da je moj branjenik počinio zločin protiv čovječnosti”, kazao je Martinović.

Po njegovim riječima, Tužiteljstvo BiH tvrdi da je postojao široki i sistematičan napad na području Mostara i uzima rješenje ovog suda o utvrđenim činjenicama, a “nakon detaljne analize rješenja utvrdio sam da se to nigdje ne navodi”.

“Imam dojam da Tužiteljstvo BiH samo pobrojava materijalne dokaze, ali da ih ne dovodi ni u kakvu vezu s djelom”, rekao je Martinović.

Budući da se u optužnici navode napadi na Armiju Bosne i Hercegovine (ABiH), Martinović je kazao da je 9. svibnja1993. godine HVO samo uzvraćao na napade, a da 30. lipnja 1992. nigdje nije utvrđeno da je Druga bojna brigada HVO-a, koja je bila pod zapovijedi Puljića, učestvovala u tom napadu.

Tužiteljstvo BiH tereti Puljića da je, u svojstvu komandanta Druge bojne brigade HVO-a, počinio zločin nad bošnjačkim stanovništvom na području Mostara. Prema optužnici, Puljić je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) u sklopu kojeg su vršeni prisilni nestanci, Bošnjaci su uhićeni i zatvarani u zatvore i logore, te odvođeni na prinudne radove na prvu liniju fronta i u živi štit.

Odbrana je napomenula da iskaz vještaka Zemira Sinanovića smatra “plodom otrovne voćke” jer, kako su naveli, nije ispunio glavne kriterije da bi mogao biti vještak, a to su nepristrasnost i stručnost.

“Neko ko je bio aktivni sudionik ratovanja između HVO-a i ABiH, ne može biti nepristrasan. A kad govorimo o stručnosti, njemu se vojni instinkt, izgleda, probudio tek kasnije, jer je iz Jugoslovenske narodne armije (JNA) izašao kao obični vojnik”, pojasnio je Martinović.

Na kraju izlaganja zamolio je Sudsko vijeće da sudi na temelju provedenih dokaza i da donese jedinu moguću presudu, a to je, kako je rekao, oslobađajuća.

Sudsko vijeće izricanje presude zakazalo je za 16. svibnja javio je BIRN BiH.

Dnevnik.ba
 

Article_Bottom_970x250