StoryEditor
Obljetnica HR HB

Bećirović u pokušaju da nadmaši Izetbegovića pokazao u kolikom oceanu mržnje prema Hrvatima u BiH pliva političko Sarajevo

Piše desk  /  28.08.2022., 21:17h

Kandidat ujedinjene opozicije bošnjačkih stranaka sa sjedištem u Sarajevu za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i SDP-ov izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović, oglasio se povodom obilježavanja godišnjice osnutka Hrvatske republike Herceg-Bosne koja je kao i svake predhodne godine obilježena od mora do Save, diljem cijele BiH gdje većinski žive Hrvati.

- Obilježavanje godišnjice osnivanja paratvorevine Herceg-Bosne od strane političkog vrha HDZ-a Bosne i Hercegovine dokazuje da ova politička stranka i njeni sateliti ne dijele niti jednu od temeljnih europskih vrijednosti. Veličanje paratvorevine čiji su osnivači pred Međunarodnim sudom za ratne zločine osuđeni na ukupno 111 godina zatvora dovoljno govori o njihovim suvremenim sljedbenicima. Tvrdnja da je Herceg-Bosna „unesena“ u sastav suvremene Bosne i Hercegovine je teška laž i manipulacija HDZ-a. Činjenica je da je Herceg-Bosna formirana kako bi bila etnički očišćena od Bošnjaka i Srba, te „iznesena“ iz međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine i pripojena Republici Hrvatskoj. Ovakva namjera je dokazana pred haškim Tribunalom koji je tadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske označio kao nositelja tog udruženog zločinačkog pothvata - rekao je Bećirović, prenosi Avaz.

Zločinačka politika

- Žalosno je da 27 godina nakon okončanja agresije protiv države Bosne i Hercegovine još žive politike koje ne prihvaćaju poraz zločinačkih, rasističkih ideologija koje su nanijele ogromno nesreću građanima Bosne i Hercegovine. Ubojstva, progoni, silovanja i koncentracioni logori su zločini za koje su osuđeni osnivači tzv. Herceg-Bosne koje slavi HDZ - naglasio je Bećirović.

Dodao je da je očito da su Dragan Čović i HDZ BiH sljedbenici ove, kako kaže zločinačke politike, jer su, poput njihovih uzora, oni glavni krivci za novovremeno masovno raseljavanje Hrvata iz dijelova zemlje u kojim HDZ ima apsolutnu vlast. 

Put u suprotnom smjeru

- Kao što je poražena politika tzv. Herceg-Bosne, biće poraženi i njihovi suvremeni sljedbenici. Vrijeme je da politički vrh Republike Hrvatske, te njihovih ekspozitura u Bosni i Hercegovini, poput HDZ-a BiH, prihvate realnost. Vrijeme je da dužno priznanje odaju žrtvama, umjesto što veličaju počinitelje zločina i nagrađuju ih najvišim državnim počastima. Put Bosne i Hercegovine vodi ka integraciji u EU. Separatizmi i sanjanje destabilizirajućih paradržava po ruskom receptu iz Južne Osetije, Donbasa ili Abhazije je put u suprotnom smjeru za koji ni građani ni međunarodna zajednica ne smiju imati razumijevanja - zaključio je Bećirović.

Dnevnik.ba

12. lipanj 2024 04:00