Article_Top_970x250

Oboljela od Lajmske bolesti, ujeda krpelja se ne sjeća

opasna životinjica

Oboljela od Lajmske bolesti, ujeda krpelja se ne sjeća

lip 08, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Sve je počelo prije šest godina kada sam izgubila sluh na desno uho, zatim su se pojavili neobični simptomi i nakon duge borbe otkriveno je da bolujem od Lajmske bolesti, ispričala je Maja Mladenović (36) iz Doboja.

"Ujeda krpelja, nažalost, uopće se ne sjećam, samo sam imala taj gubitak sluha. Nakon toga sam dobila bolove u zglobovima, one neke tipične simptome, probleme s pamćenjem, anksioznost, razne simptome... I onda sam tako išla od liječnika do liječnika, dok jedan ortoped nije posumnjao da se radi o Lajmskoj bolesti i, na moju sreću, nalazi koje sam izvadila pokazali su da se radi o toj bolesti", priča Mladenović, pišu Nezavisne novine. 

Ona je svoja iskustva o životu s ovom bolešću koju prenose krpelji podijelila na predavanju koje je održano u dobojskom Domu zdravlja, u kojem žele podignuti svijest o bolesti s obzirom na to da počinje invazija krpelja. 

 "Ovaj mjesec je s razlogom izabran da se podiže svijest o Lajmskoj bolesti zato što ljudi sve više izlaze vani i krpelji su sve aktivniji. Ima slučajeva kada se tegobe jave nakon nekoliko godina od ujeda zaraženog krpelja. To se ne prepozna na vrijeme. Nema tipičnih simptoma", kazala je dr. Zagorka Pavlović.

Nakon boravka u prirodi treba detaljno pregledati cijelo tijelo, savjetuje dr. Sandra Živak-Mijatović, specijalist obiteljske medicine, jer se krpelj može zakačiti ne samo na ruku ili nogu, nego i na trepavice.

"Trebalo bi krpelj što prije izvaditi jer što se duže zadržava na koži postoji veća mogućnost da će doći do infekcije. Ali u svakom slučaju to treba biti stručno vađenje, da je pinceta dezinficirana, da se radi sterilnim instrumentom, da se izvuče, bez trzaja, bez gnječenja krpelja, da ne bi došlo do naknadnog izlučivanja njegovog sekreta, i svakako da se poslije to mjesto dezinficira", pojasnila je Živak-Mijatovićeva.

Od Lajmske bolesti mogu oboljeti i djeca, ali i starije osobe, nema pravila, kažu liječnici. Ukoliko se bolest ne prepozna na vrijeme liječenje može trajati godinama, a počinje antibioticima, piše Večernji.

Dnevnik.ba