StoryEditor

Obnova crkve svetog Ante u Gračacu u završnoj fazi

Piše D  /  08.11.2017., 12:11h

Župnik fra Mato Topić kazao je kako se u vrijeme kada je izgrađena ta crkva gradilo prema ondašnjim mogućnostima i standardima, pa je tako strop izgrađen od trstike i druge drvene građe te je njegov vijek trajanja ubrzo došao svom kraju.

- Zbog lošeg stanja stropa ove godine, nakon krizme, početkom svibnja, pristupili smo rekonstrukciji unutrašnjosti crkve. Pola godine misa je bila u župnoj dvorani koju smo izgradili ranije. Sve smo temeljito obnovili osim bakarnog krova i vanjskih zidova.

Obnovljeni su strop, prozori, pod, oltar, tabernakul, ambon i kipovi - kazao je fra Mato. U okviru obnove unutrašnjosti crkve uklonjeni su stupovi, oltar je izradio akademski kipar Petar Dolić, a na samom oltaru uklesan je simbol koji se često može vidjeti na tetovažama ramskih žena.

Također, kipar Dolić izradio je i tabernakul kao i ambon, a trenutno izrađuje i Gospin kip kao i kip svetog Ante. Za oslikavanje oltarne freske te za vitraje na prozorima pobrinuo se umjetnik Đuro Seder. Župa svetog Ante Gračac osnovana je 1837. godine, a od osnutka je prošla kroz tri društveno politička sustava, te su u vezi s tim postojale tri lokacije za crkvu. Prvobitna crkva bila je gotovo 60 godina u Trišćanima.

To je bila samo kapela gdje su se dijelili sakramenti, dok se misa slavila pod kestenom. Dolaskom Austrougarske, 1893. godine izgrađena je crkva uz samu cestu i rijeku Ramu, koja je postojala sve do 1954. Godine i izgradnje hidroakumuacija Jablaničko jezero, a na tom lokalitetu danas se nalazi teren za odbojku i kupalište.

Sadašnja crkva završena je 1959. godine.

Dnevnik.ba

 

19. travanj 2024 14:51