StoryEditor
32. obljetnica obrane

Obljetnica je stradanja u Laslovu, mjestu koje su u ratu branili i Hrvati i Mađari

Piše hina  /  24.11.2023., 14:38h

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja poginulim braniteljima i civilima u Laslovu danas je obilježena 32. obljetnica obrane i privremene okupacije tog mjesta, koje su u Domovinskom ratu zajedno branili Hrvati i Mađari.

Obrana Laslova od velikosrpske agresije trajala je 152 dana, sve do 24. studenog 1991. kada su se preostali branitelji i civili probili iz okruženja, u kojem su se nalazili prethodnih dana, nakon okupacije Vukovara. U obrani Laslova poginulo je 48 branitelja i civila.

Uz članove obitelji poginulih branitelja, vijence su položili potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanstva državnih, županijskih i lokalnih vlasti, mađarskog Veleposlanstva u RH, Hrvatske vojske i policije te udruga iz Domovinskog rata.

Medved: Laslovo su u zajedništvu branili hrvatski i mađarski narod, koji i danas ovdje žive

Ministar Medved izrazio je zahvalnost i poštovanje svim braniteljima i zapovjednicima obrane Laslova, posebice obiteljima 48 poginulih branitelja i civilnih žrtava.

I danas smo, kaže, svjesni važnosti svega što su branitelji Laslova činili, kao i odluka koje su donosili u izrazito teškim okolnostima, kada su izvukli preostale mještane iz opkoljenog Laslova.

"U kolektivnoj svijesti našega naroda Laslovo je itekako prisutno jer su ga u zajedništvu branili hrvatski i mađarski narod, koji i danas ovdje žive. Vjerujem da će i buduće generacije na isti način iskazivati zahvalu i poštovanje jer to je temelj slobode u kojoj živimo", poručio je ministar Medved.

"Svake godine u Laslovu se treba prisjetiti enormne žrtve"

Saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics rekao je da se svake godine u Laslovu treba prisjetiti enormne žrtve, koju je i mađarska zajednica, koja je ovdje živjela, podnijela za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

"Zadnjih godinu dana počeli smo vraćati taj dug prema Laslovu jer se sredstvima državnog proračuna ovdje gradi muzej hrvatskih branitelja, koji bi trebao biti otvoren u srpnju iduće godine, a objavljena je i knjiga tadašnjeg zapovjednika obrane mjesta Ladislava Kočiša ‘Laslovo 152‘, koja za buduće generacije pokazuje što se dogodilo u Laslovu i kako je to izgledalo", istaknuo je Jankovics.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 02:39