StoryEditor
Ratni ministar obrane

Obljetnica je smrti Gojka Šuška

Piše desk  /  03.05.2023., 09:22h

Ratni ministar obrane Gojko Šušak preminuo je 3. svibnja 1998. u Zagrebu. Nakon prvih slobodnih i demokratskih izbora, 30. svibnja 1990. postao je ministar u Vladi Republike Hrvatske.

Kako je uspješno izvršio zadatak u povezivanju domovine s iseljenom hrvatskom dijasporom, početkom ožujka 1991. odlazi u Ministarstvo obrane prvo kao zamjenik ministra, a od 18. rujna 1991. pa sve do prerane smrti bio je ministar obrane, prenosi Direktno.

Gojko Šušak rođen je 16. ožujka 1945. u Širokom Brijegu. Njegov otac i stariji brat nestali su krajem Drugog svjetskog rata, a zadnji put su viđeni pri ulasku partizana u Zagreb. Rastući bez oca, Šušak je osnovnu i srednju školu završio u rodnom Širokom Brijegu, nakon čega 1963. godine odlazi u Rijeku te upisuje matematiku i fiziku na tamošnjoj Pedagoškoj akademiji. Na poziv braće koja su otprije bila u Kanadi odlazi preko Velike bare i upisuje studij biznisa i administracije na koledžu Algonquin u Ottawi. 

Od 1985. Šušak je bio ravnatelj Hrvatske škole u Ottawi te predsjednik Hrvatsko-kanadske kulturne federacije, što ga je prema kazivanju prijatelja i suradnika dovelo na metu jugoslavenske tajne policije. Krajem 1980-ih godina domaćin je prve kanadske turneje budućeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a on je Kanadu prvi put posjetio 1987. Nakon osnutka Hrvatske demokratske zajednice, Šušak pomaže Tuđmanu u prikupljanju novca za nadolazeću predizbornu kampanju, a kako se pokazao kao vrstan organizator, budući predsjednik poziva ga na povratak u Hrvatsku. Šušak pristaje te s obitelji u siječnju 1990. godine dolazi u Zagreb.

Ministrom obrane Republike Hrvatske imenovan je 18. rujna 1991., a tu je dužnost obnašao u svim hrvatskim vladama sve do smrti 1998. godine. Prethodno je obnašao dužnosti ministra iseljeništva te zamjenika ministra obrane.

Kao jedan od najbližih suradnika prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, bio je jedan od najzaslužnijih ljudi za stvaranje Hrvatske vojske, kao i za pobjedonosni završetak Domovinskoga rata. Dao je nemjerljiv prinos razvoju hrvatskih Oružanih snaga: kopnenih, pomorskih i zračnih. Od tih je snaga stvorio suvremenu vojsku koja je poslije uspješnih operacija za oslobođenje južnog dijela Hrvatske i Dubrovnika, Maslenice, Miljevačkog platoa, brane Peruća, a osobito nakon svojih velikih pobjeda u Bljesku i Oluji i u međunarodnoj javnosti stekla veliki ugled.

'Gospodine predsjedniče, zadatak je izvršen!'

Iznimne zasluge Gojko Šušak ostvario je u uspostavljanju partnerskih odnosa s SAD-om te reorganizaciji i ustrojstvu Hrvatske vojske, što će se pokazati u svim pobjedonosnim akcijama za oslobađanje okupirane Hrvatske. Njegove riječi koje je uputio prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu nakon završetka operacije Oluja - "Gospodine predsjedniče, zadatak je izvršen!", postale su simbol za pobjedničke operacije tijekom Domovinskog rata.

Preminuo je u Zagrebu 3. svibnja 1998. te je uz najviše državne i vojne počasti pokopan u Aleji hrvatskih branitelja na zagrebačkom groblju Mirogoj. 

Na njegovom pokopu bivši američki ministar obrane William Perry rekao je kako je Šušak "za Hrvatsku bio presudan u uspostavi slobode, a za Sjedinjene Države za uspostavu mira i stabilnosti na ovom prostoru".

Pričuvni je general zbora Hrvatske vojske bio od 28. svibnja 1996., a posmrtno je 5. svibnja 1998. promaknut u čin stožernoga generala Hrvatske vojske.

Hrvatska pošta će 3. svibnja u povodu obilježavanja 25. obljetnice smrti ministra Gojka Šuška pustiti u optjecaj novu prigodnu poštansku marku s motivom njegova portreta, pri čemu nominalna vrijednost marke iznosi 0,47 eura i bit će otisnuta u 30.000 primjeraka.

Neka mu je vječna slava i hvala!

Dnevnik.ba

24. srpanj 2024 12:08