StoryEditor
ruski predsjednik i ministar obrane

Objavljene prve snimke Putina i Šojgua nakon pobune Wagnera

Piše desk  /  26.06.2023., 14:09h

Kremlj je danas objavio prvu izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon završetka krize s oružanom pobunom plaćeničke skupine Wagner, u kojoj je on čestitao sudionicima industrijskog foruma.

Nije jasno kad je i gdje snimka nastala, dodaje britanska agencija Reuters. Putin se u subotu obratio ruskom narodu osudivšu pobunu Wagnerovih plaćenika kao "nož u leđa" i obećao da će je slomiti.

Nije javno komentirao naknadni dogovor, objavljen kasno u subotu, koji je smirio krizu i spriječio moguće krvoproliće dopuštajući borcima Wagnera da se vrate u bazu, a njihovom vođi Jevgeniju Prigožinu da se preseli u Bjelorusiju.

Danas objavljena i prva snimka Šojgua nakon pobune 

Danas je objavljeno i da je ruski ministar obrane Sergej Šojgu posjetio ruske vojnike uključene u vojnu operaciju u Ukrajini što je prvi njegov javni nastup nakon pobune paravojne skupine Wagner tijekom vikenda.

U izvješću ruske novinske agencije RIA-e, u kojemu se poziva na rusko ministarstvo obrane, jasno se daje do znanja da Šojgu ostaje glavni zapovjednik, ali se ne navode detalji o tome kada i gdje se sastao s vojnicima i zapovjednicima zapadnoga vojnog okruga.

Kad je nastala snimka Šojgua?

Ruski vojni blogeri doveli su u sumnju vrijeme videosnimke ministra obrane. Video u trajanju od 47 sekundi, bez zvuka, objavljen je na Telegramu. Ubrzo nakon objave videa, ruski vojni blogeri rekli su kako procjenjuju da je snimka nastala prije pobune.

Šojguu u javnosti nije bilo ni traga nakon što je Prigožin u petak navečer digao ustanak i privremeno okupirao južni ruski grad Rostov na Donu. Načelnik Glavnog stožera Rusije Valerij Gerasimov također nije komentirao te kaotične sate.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 06:54