StoryEditor

Objavljene poruke Fadila Novalića zbog kojih je uhićen: "Ovo su beskičmenjaci..."

Piše D  /  30.05.2020., 08:05h

U posjedu su prepiske Fadila Novalića i nepoznatih osoba prilikom dogovaranja različitih akcija.

U dokazima koje je Tužiteljstvo pripremilo stoji prepiska Fadila Novalića i N.N. ženske osobe.

XX: "Morate brzo reagovati na 150 000 testova, jer će ih neko drugi kupiti. Ja sam rekla da ih se rezervira i za nas, i sa Solakom. Nemamo vremena za gubljenje"

NOVALIĆ: "Solak će morati preuzeti vlast. Respriatori i testovi moraju umiriti stanovništvo. Ovo se zamahuje."

Prepiska se nastavlja sa osobom koje je Tužiteljstvo BiH označilo sa E.K.  

E.K: Da, ujutro u 9 zovite Pehara, Cerkeza, Solaka i Jelku... Moramo hitno reagirati. Moramo mi preuzeti. Dati Solaku krila i izmijeniti Štab CZ.

NOVALIĆ: Ma dat ćemo mu ali otkud toliko mekušaca oko nas. Svi u nekim akcijskim filmovima, a Jelka mu zgrabila vlast, a zakon ovlastio njega. Da ja sad imam 20 miliona na Razvojnoj ja bi to frontalno podijelio po Federaciji i umirio sve. Ovo su beskičmenjaci...

Novalića se tereti da je zloupotrebom položaja priskrbio dozvole za Srebrenu malinu i nabavku respiratora, prenosi Avaz.

U dokazima koje je pripremilo Tužiteljstvo BiH stoji:

"Fadil Novalić u cilju realizacije planiranog, koristeći stvarni službeni položaj premijera Federacije BiH, te utjecajni politički položaj, neposredno ili putem drugih njemu poznatih osoba, u telefonskoj ili drugoj komunikaciji sa službenikom Agencije za lijekove I medicinska sredstva Bosne I Hercegovine zahtijevao da Agencija hitno I bez provođenja potpune procedure nadzora pravne osobe “ Srebrena malina” ovoj pravnoj osobi upiše u Registar veleprometnika medicinskih sredstava, te izda suglasnost za hitan uvoz sredstava koja nisu upisana u registar medicinskih sredstava BiH, točnije respiratora ACM812A, što je odlukom agencije i učinjeno na dan 27.04.2020."

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 09:38