StoryEditor

Objavljena Zagrebačka deklaracija: Više od tri milijarde eura ide zapadnom Balkanu

Piše D  /  06.05.2020., 10:05h

Nakon samita donesena je Zagrebačka deklaracija. Tako su potvrdili nedvosmislenu europsku perspektivu zemalja jugoistočne Europe i predanost partnera sa zapadnog Balkana očuvanju europskih vrijednosti i načela. Uz to, vijeće je dalo dopuštenje otvaranja pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom o pristupu Europskoj uniji.

"Mi, lideri Europske unije (EU) i njenih država članica, uz konzultacije s liderima zapadnog Balkana i u prisustvu regionalnih i međunarodnih interesnih strana, danas ponovo ističemo snažnu solidarnost s našim partnerima u kontekstu krize uzrokovane koronavirusom. EU i zapadni Balkan zajedno se bore protiv koronavirusa i njegovih učinaka. EU je veoma brzo mobilizirala paket od preko 3,3 milijarde eura u korist zapadnog Balkana. Paket uključuje neposrednu podršku za sektor zdravstva, posebno putem dostave osnovnih potrepština za spašavanje života, i značajnu podršku za potrebe socijalnog i ekonomskog oporavka naših partnera, kao i paket od 750 milijuna eura makrofinancijske pomoći i paket pomoći od 1,7 milijardi eura od Europske investicijske banke", stoji u Zagrebačkoj deklaraciji.

Privrženost Europske unije jugoistočnoj Europi

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da Europska unija stoji iza zemalja zapadnog Balkana.

"Želimo odaslati jasnu poruku da Europska unija stoji iza zemalja zapadnog Balkana. Prijetnja koronavirusa upravo je pokazala integriranje zemalja te regije kao prioritet. Tu smo. Uz vas smo. Nismo vas zaboravili. Nismo samo fokusirani na svoju javnozdravstvenu situaciju, na vlastiti gospodarski i socijalni oporavak nakon krize koja je pogodila sve", rekao je Plenković, a predsjednik Europskog vijeća Charles Michel potvrdio je Plenkovićeve riječi:

"Donijeli smo važne odluke koje dokazuju našu privrženost jugoistočnoj Europi. 3,3 mlrd. eura kratkoročno i srednjoročno kako bismo pomogli toj regiji u borbi s covidom-19. Druga važna odluka je da čvrsto podupiremo europsku perspektivu ovog dijela Europe uz nužnost provedbe reformi za vladavinu prava i borbu protiv korupcije. Također je važna odluka Vijeća o zelenom svjetlu za otvaranje pristupnih pregovora za Albaniju i Sjevernu Makedoniju."

Zagrebačku deklaraciju prihvatilo je 27 članica EU-a te makedonski premijer Oliver Spasovski, albanski premijer Edi Rama, predsjednik predsjedništva BiH Šefik Džaferović, crnogorski predsjednik Milo Đukanović, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski predsjednik Hashim Thaci. 

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 19:12