StoryEditor
Cure novi detalji

Objavljena zadnja fotografija sa seta na kojem je Baldwin ubio snimateljicu: ‘Bila su tri komada oružja...‘

Piše Desk  /  27.10.2021., 09:31h
Fotografiju sa snimanja objavio je električar Serge Svetnoj napisavši da je riječ o posljednjoj fotografiji s Halynom.

Prije nekoliko dana na Facebooku je objavljena fotografija koja prikazuje posljednje trenutke na setu filma Rust prije nego što je došlo do strašne tragedije, piše Jutarnji.hr.

Snimajući vestern "Rust" u državi Novi Meksiko glumac Alec Baldwin prije šest dana nesretnim slučajem ustrijelio je direktoricu fotografije Halynu Hutchins, u incidentu koji se rijetko događa na filmskom setu. Redatelj Joel Souza, koji je tada ranjen u rame, dobro se oporavlja.

Fotografiju sa snimanja objavio je električar na setu, Serge Svetnoj, napisavši da je riječ o posljednjoj fotografiji s Halynom na snimanju.

Čini se da je fotografija nastala unutar crvene crkve na filmskoj lokaciji u Novom Meksiku. Na fotografiji nekoliko članova filmske ekipe stoji oko Baldwina, koji je u kostimu. Halyna je okrenuta leđima na fotografiji. Na glavi ima kapu i slušalice. Licem je okrenuta prema Baldwinu koji je pucao, a leđima prema osobi koja snima fotografiju.

U međuvremenu je Serge Svetnoj u nedjelju na Facebooku napisao da je Hutchins poginula zbog "nemara i neprofesionalnosti".

- Stajao sam pokraj Halyne u trenucima fatalne pucnjave u kojoj je izgubila život. Držao sam je na rukama dok je umirala. Njezina krv bila je na mojim rukama. Za njezinu smrt kriv je nemar osobe koja je trebala provjeriti oružje, a nije to napravila, osobe koja je trebala prijaviti da je na setu napunjeno oružje, osobe koja je trebala provjeriti oružje prije nego što je stiglo na set. Rezultat svega toga je smrt čovjeka, napisao je u emotivnoj objavi.

Policija nije potvrdila navode koje je iznio Svetnoj, niti je do današnjeg dana bilo službenih podataka o nemaru na setu.

Vlasti Novog Meksika istražuju što je dovelo do smrti direktorice fotografije, koju je upucao Baldwin (63) dok je uvježbavao scenu.

Prema policijskom izvješću iz ureda načelnika policije Santa Fea, pomoćnik redatelja David Halls uzeo je oružje iz kolica koje je pripremio oružar na setu i predao ga Baldwinu par trenutaka prije fatalne pucnjave.

Dok je uzimao oružje, Halls je povikao 'hladno oružje', što znači da nije napunjeno i da je sigurno za rukovanje. Ni Baldwin ni Halls nisu bili svjesni da u oružju ima metaka.

CNN je objavio što se točno događalo na setu, iz minute u minutu, a podatke temelji na pozivima na broj 911 i policijskom izvješću.

Filmska ekipa Rusta upravo se bila vratila s ručka kada se dogodilo krvoproliće. Jutra su najčešće započinjala doručkom u 6.30, ali taj dan su kasnili s rasporedom. Snimateljska ekipa koja je brojala šest osoba nedavno je dala otkaz. Bili su nezadovoljni plaćama i smještajem te je stigla nova ekipa.

Unatoč kašnjenju, činilo se da sve ide kao po špagi, rekao je redatelj policiji. Baldwin i ekipa sa seta počeli su uvježbavati scenu u staroj crkvi, napravili su pauzu za ručak i onda se vratili na lokaciju. U drvenoj crkvi bio je Alec Baldwin s redateljem Souzom, snimateljicom Hutchins i još nekoliko osoba. Bila je postavljena jedna kamera, ali s obzirom na to da su samo vježbali ništa se nije snimalo.

Pomoćnik redatelja Dave Halls donio je oružje iz kolica koja su bila izvan crkve i povikao 'hladno oružje' ukazujući da nije napunjeno. Zatim ga je predao Baldwinu, koji je sjedio na klupi u crkvi licem okrenutim prema kameri i ekipi.

Baldwin je vježbao izvlačenje oružja iz futrole. Scena je zahtijevala da oružje usmjeri prema kameri.

Bilo je oko 13.50 sati. Souza je zamjenicima rekao da je promatrao scenu kroz kameru i obližnje ekrane kada je čuo nešto što je zvučalo poput fijuka biča i jaki bum. Halyna Hutchins je posrnula unatrag i srušila se na pod držeći se za trbuh. Rekla je da ne sjeća noge. Souza, koji je stajao pokraj nje, primijetio je krv na svom ramenu. Odjednom je nastao kaos.

Članovi filmske ekipe su es rastrčali i pokušavali dozvati pomoć na 911. Zdravstveni djelatnik na setu pokušao je zaustaviti krvarenje Halyne Hutchins. Žena koja se predstavila kao supervizor scenarija rekla je dispečeru na 911 što se dogodilo.

- Dvije osobe su slučajno upucane na filmskom setu iz rekvizita. Odmah trebamo pomoć, rekla je žena. Redatelj i snimateljica su upucani, dodala je.

Kada je operater pitao je li oružje bilo napunjeno pravim metkom, odgovorila je:

- To vam ne mogu reći. Imamo dvije ozljede iz vatrenog oružja na setu. Ja sam sjedila, vježbali smo i onda je krenulo. Svi smo istrčali van.

Zatim je osoba koja je nazvala 911 počela psovati neidentificiranoj osobi zbog sigurnosti o rukovanju oružjem na setu.

Potom je stigao drugi poziv na 911 od neidentificiranog muškarca. Operater mu je rekao da je hitna pomoć već na putu. Dao je upute kako zaustaviti krvarenje kod ozlijeđene osobe. Pozivatelj je dispečeru rekao da je liječnik na snimanju pomagao u saniranju ozljeda.

Ubrzo je stigao zamjenik šerifa.

Potreseni Alec Baldwin odjenuo je svakodnevnu odjeću, a krvavi kostim predao policiji.

Oružje je predao oružaru na setu koji ga je predao istražiteljima. Oni su pronašli još dva komada oružja, opasač i nešto streljiva. Zasad je nejasno što je bilo u oružju koje je ispalio Baldwin. Istražitelji su doznali da je oružarka Hannah Gutierrez stavila tri komada oružja na kolica prije nego što je Halls zgrabio jedno i predao ga Baldwinu.

Istražitelji su tražili nalog za pretres kako bi zaplijenili više predmeta kao dokaze, uključujući vatreno oružje, streljivo, kamere, memorijske kartice i kompjutere.

Okružna tužiteljica Mary Carmack-Altwies izjavila je da nije isključeno podizanje kaznene prijave, rekavši za New York Times da je vatreno oružje korišteno u incidentu bilo legitimno te da je riječ o pištolu iz antičkog doba, a ne o rekvizitu.

Dodala je da je ogromna količina metaka pronađena na setu te da je potrebna istraga o vrsti tog streljiva.

Zanimljivo je i svjedočenje anonimnog izvora da su oružje kojim je Alec Baldwin slučajno ubio snimateljicu članovi filmske ekipe koristili samo nekoliko sati ranije kako bi, iz čiste razonode, pucaju na limenke piva.

Izvor sa filmskog seta ispričao je za The Wrap kako je nekoliko zaposlenika na snimanju uzelo nekoliko rekvizita kako bi pucali na limenke živim streljivom. Prema policijskom izvješću, Hannah Guttierez-Reed bila ja posljednja osoba koja je držala pištolj, stavivši ga na kolica zajedno s dva druga pištolja u ranim jutarnjim satima 21. listopada, piše Jutarnji.hr.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 07:44