StoryEditor
udari ruskih snaga

Objavljena snimka žestokog napada: Rusi prvi put raketirali Zaporižje

Piše desk  /  25.05.2022., 13:39h

Grad Severodonjeck pod žestokim je udarima ruskih snaga, rekao je tamošnji guverner u srijedu, kada su prvi put rakete ispaljene i na Zaporižju, javlja BBC.

"Grad se neprekidno razara", rekao je za ukrajinsku televiziju guverner Luhanska, regije u kojoj se nalazi Severodonjeck, Serhij Hajdaj.

"Bacaju bombe iz aviona...koriste Grad i Smerch (višestruke raketne sustave) i topništvo", naglasio je.

Guverner tvrdi da su se "ruski vojnici približili dovoljno blizu da grad granatiraju iz minobacača. "Situacija u gradu je vrlo teška", rekao je i upozorio da su idući dani kritični.

Hajdaj je u objavi na Telegramu u srijedu ujutro također optužio ruske snage da ciljaju tvornicu Azot u kojoj se civili skrivaju u skloništima.

Ubijeno je šest osoba, a osmero je ranjenih, rekao je Hajdaj, dodavši da se većina incidenata dogodila blizu skloništa.  

Prvi raketni napad na Zaporižju

Ukrajinske vlasti objavile su da su dva područja južnog grada Zaporižja rano u srijedu pogođena ruskim projektilima. Jedna osoba je poginula, a tri su ranjene.

Četiri projektila navodno su ispaljena iza pet ujutro po lokalnom vremenu, a jedan projektil su presreli, u prvom takvom napadu na grad. U napadu su oštećeni trgovački centar i najmanje 62 kuće, objavila je regionalna uprava. 

Ruska ofenziva uglavnom je usredotočena na istočnu Ukrajinu, ali ruske snage kontroliraju dio velike regije Zaporižja, uključujući i nuklearnu elektranu.

Ukrajinski dužnosnici kažu da je Rusija okupila svoje tri bojne taktičke skupine u Vasilivki, oko 50 kilometara južno od Zaporižje, ali još se ne zna planiraju li pokrenuti ofenzivu na grad.

Dnevnik.ba

02. prosinac 2023 23:21