StoryEditor

Objavljena inkriminirajuća pisma bivšeg kardinala - pedofila: Ovako je manipulirao žrtvama...

Piše D  /  07.08.2019., 12:08h

Na prvi pogled, rukom pisane razglednice i pisma djeluju bezazleno, čak vrlo srdačno, potpisane s ‘ujak T.’ ili ‘tvoj ujak, otac Ted’. Međutim, kad se stave u kontekst i kad se uzme u obzir da su upućena zlostavljanim mladićima, postaju primjer kako predatori manipuliraju i kontroliraju svoje žrtve, tvrde stručnjaci. Puni laskanja i znakova bliskosti kao i isticanja vlastite pozicije moći, pisma su dokaz kako je utjecajni biskup činio sve da se ranjivi mladići osjećaju posebno. 

Objava AP-a stigla je dok se očekuje izvještaj iz Vatikana o tome tko je što znao o zlostavljanju sjemeništaraca. 

Papa Franjo je u veljači razriješio iz svećeničkog reda 89-godišnjeg McCarricka nakon što ga je disciplinska komisija proglasila krivim za seksualno zlostavljanje odraslih i maloljetnika. Slučaj je izazvao veliku kontroverzu i poljuljao kredibilitet katoličke hijerarhije jer se doznalo i da je McCarrick prijavljivan već više puta višim instancama u Vatikanu, no sve do prošle godine ostao je utjecajan kardinal. McCarrick nije komentirao slučaj osim što je prošle godine ustvrdio da je nevin, a njegov odvjetnik nije htio komentirati korespondenciju.

Jedno od odlučujućih svjedočenja bilo je ono Jamesa Greina (61), prvog djeteta koje je McCarrick krstio. Bio je izuzetno blizak s njegovim roditeljima pa sumnji nije bilo mjesta, no Grein je otkrio da je zlostavljanje počelo kad je imao 11 godina. Dokle je išla bahatost i samouvjerenost bivšeg biskupa govori činjenica da je Greina zlostavljao i za vrijeme ispovijedi, na obiteljskim vjenčanjima i tijekom blagdanskih proslava. Grein ga je redovno posjećivao vikendima i kad je već bio u srednjoj školi internatu, a sve zato što nije znao kako objasniti da ne želi roditeljima, koji bi ga redovno ispitivali zašto ne želi ići. 

- Približava se vrijeme tvog posjeta istoku. Nazvat ću roditelje ovih dana da se sve dogovorimo. Volim vas sve, tvoj ujak, vlč. Ted - pisalo je u jednoj razglednici. 

Sjemeništarci, žrtve McCarrickove pohote, svjedočili su da ih je svećenik zvao ‘nećacima’ i inzistirao je da oni njega zovu ‘ujak Ted’. Tako je stvarao neformalnu obiteljsku atmosferu u kojoj bi svakome od njih bilo teško prijaviti zlostavljanje, objašnjava jedna od stručnjakinja Monica Applewhite za AP

McCarrick je grupe dječaka i mladih muškaraca vodio vikendima na pecanje ili u svoju kuću na plaži, no uvijek bi bio barem jedan sjemeništarac viška pa je netko morao spavati s njim u krevetu. Bivši je biskup u mailu Vatikanu 2008. priznao da ‘nije bilo primjereno’ dijeliti krevet s mladićima, no negirao je sve optužbe za seksualno zlostavljanje.

Jedan je sjemeništarac pisao drugom biskupu da je vidio McCarricka i nekoliko sjemeništaraca u seksualnoj aktivnosti tijekom izleta na pecanje, a napisao je i da ga je svećenik dodirivao kad je proveo noć u McCarrickovom stanu na Manhattanu kasnije isto ljeto. Rekao je da je povraćao u kupaonici te noći u petak zbog traume koje je to u njemu izazvalo. 

- Samo sam htio zahvaliti što si došao u petak navečer. Zbilja sam uživao u tvom posjetu - napisao mu je kasnije McCarrick u pismu. 

Iz nekih drugih pisama jasno je da je nekad ugledni biskup redovno isticao koliko je moćan pa je i tako držao mladiće blizu sebe, i na svojoj strani. 

- Držite se svog ujaka i upoznat ćete doista zanimljive ljude - pisao je više puta. 

Grupa potpore žrtvama svećeničkog zlostavljanja, SNAP, kaže da je McCarrickova korespondencija ‘tipičan udžbenički primjer predatora koji povlađuje žrtvama’ i ona bi trebala poslužiti kao alarm za suptilne načine na koje predatori grade odnose sa žrtvama i zbližavaju se s obiteljima. 

- Nadamo se da će objava ovih pisama dovesti i do zacjeljivanja rana žrtava i do novih prilika da se roditelji i javnost obrazuju što znači manipulacija predatora - napisali su iz SNAP-a za AP.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 17:09