Article_Top_970x250

Objavljen zbornik radova o širokobriješkoj gimnaziji

široki brijeg

Objavljen zbornik radova o širokobriješkoj gimnaziji

svibnja 07, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Ovih dana iz tiska je izišla knjiga "Zbornik radova s međunarodnoga znanstveno-stručnoga skupa u povodu 100. obljetnice Franjevačke klasične gimnazije s pravom javnosti na Širokom Brijegu".

Glavni urednik Zbornika je fra Ivan Ševo, a nakladnici su Hercegovačka franjevačka provincija, FRAM-ZIRAL, Županija zapadnohercegovačka, Grad Široki Brijeg i Gimnazija fra Dominika Mandića.

Zbornik na 413 stranica osvjetljuje slavne dane Franjevačke klasične gimnazije na Širokom Brijegu i svojevrsni je spomenik njezinim profesorima i đacima.

U svoje vrijeme Franjevačka klasična gimnazija na Širokom Brijegu bila je jedna od najpoznatijih gimnazija u prvoj Jugoslaviji.

Pred početak Drugoga svjetskoga rata imala je oko 400 đaka. Od 20 profesora njih 15 je imalo doktorate u svojoj struci.

"Jugokomunisti su je 'ubili' 7. veljače 1945., a ista kob pogodila je i većinu njezinih profesora kao i mnogo đaka. Izgorjelo je tada u njoj, između ostaloga, oko 70.000 knjiga, a ono što je čudom preostalo zapaljeno je 1947. Jugokomunističke vlasti su je nakon svega oduzele franjevcima i 50-ih godina ponovno počele sa školstvom u gimnazijskoj zgradi", priopćili su nakladnici.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250